Geolog ble kalt ut fra Lillehammer for å undersøke området etter snøraset som gikk like nord for Smaragdgruvene tirsdag formiddag. Snøraset dekket ene vegbanen. Trafikken ble først dirigert forbi. Deretter ble vegen fysisk stengt i begge kjøreretninger fra Smaragdgruvene og opp til de første husene cirka tre kilometer lenger nord.

Fysisk sperret

– Det blir fysisk sperret her. Slik som været er nå kommer det til å gå mange småras her framover. Snøen smelter og det blir tungt. Geologen kommer for å undersøke videre snørasfare. Det går småras her hele tiden, sier Vidar Aasvangen, politiførstebetjent i Øst politidistrikt.

– Vegen blir fysisk stengt på ubestemt tid i påvente av undersøkelsene av geolog og skredekspert. De skal gå gjennom snø, snømengde og forholdene langs vegen her. Snøras kan være skummelt. Denne gangen gikk det et lite, men vi har ingen garantier for at det ikke kan rase ned større snømengder, sier Jarle Storsveen, vegvokter i Veidekke.

Opptatt av sikkerheten

Han sier de prioriterer sikkerheten for trafikantene høyt. Christian Jaedicke jobber som fagansvarlig snøskred i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

– Snøras? På Østlandet? Det er den første telefonen jeg får inn om det på Østlandet, sier han.

Han forteller at det er ekstremt stor snøskredfare på Vestlandet og i Nord-Norge for tiden.

– Det begynner å bli varmere. Oppvarmingen bidrar til forflytning av store snømengder. Bare fjell gjør prosessen raskere, og øker faren for snøskred, sier Jaedicke.

– Hvilke råd vil du gi til befolkningen når det er slik?

– Det viktigste er at de ikke blir stående under, glane oppover og oppholde seg der over tid. Det er for ekstremt sjeldent at biler i bevegelse blir truffet fra snøskred, sier Jaedicke.

Tiden med stengte kjøreretninger ble også benyttet til å brøyte vekk snøen som hadde havnet i kjørebanene. Det er vurderingene til geologen og snøskredekspertene som vil danne grunnlag for hva som skjer videre på strekningen.

– Det er uvisst hvor lenge veien ville være stengt. Nå avventer vi de geologiske undersøkelser, sier Åsmund Røseid, byggeleder i Statens vegvesen.

Dette er enøras

Oppstår når snø bygger seg opp i en skråning og til slutt gir etter for tyngdekreftene.

Et stort snøras kan flytte seg mange kilometer og gjøre enorme skader i skogsområder og andre ting som måtte komme i veien.

Det er ikke bare selve snøen som kan gjøre store skader; I mange tilfeller er også den kraftige vinden eller luft som raset lager framfør seg, særdeles farlig og ødeleggende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.