11. september i fjor ble det gjennomført kontroll av lekeapparater ved Vilberg skole. Rapporten EUB har fått tilgang til viser at det ble avdekket til sammen 34 feil. Ett av stativene hadde tre såkalte A-feil, som i rapporten klassifiseres som «Avvik som kan medføre fare for barnets liv (må utbedres umiddelbart)».

Legger seg flate

Likevel ble lekestativet stående fram til før påske, da det ble sperret av med gule bånd.

– Hvorfor har ikke stativet blitt fjernet?

– Vi ville se om det var noen muligheter for å utbedre feilene, sier Gitte Fjellhaug, rektor ved Vilberg skole.

– Men har det ikke da vært farlig i mellomtiden?

– Det kan du jo si, og det må vi bare legge oss flate på. Vi har kontakta kommunalteknisk og purra på å få det fjerna, sier rektor.

Lot seg ikke Fjerne

Da EUB tok kontakt med Eidsvoll kommune før påske, svarte de at det ikke vil være mulig å fjerne lekestativet før det har blitt bart og telen har gått.

Da EUB besøkte skolegården torsdag 22. mars, viste det seg at dette plutselig hadde blitt fjernet samme dag etter avisens henvendelser. Men det var ikke kommunen klar over.

– Da må de ha tatt tak i dette uten at jeg har blitt informert, sier Morten Paulsen, soneleder i eiendomsforvaltningen i Eidsvoll kommune.

Fant 34 feil

Den aktuelle rapporten, gjort av Skan-Kontroll inneholder 34 feil til sammen, på stativet som ble fjernet, men også de på en rekke andre lekeapparater på Vilberg skole.

Skolen lover nå å utbedre disse feilene.

– Vi skal jobbe med dette utover våren, og gå en skikkelig runde på det. Det som skal rives skal rives, sier rektor Gitte Fjellhaug.

– Er det mer som skal rives?

– Det vet vi ikke ennå. Vi skal gjøre det bra for ungene, avslutter Fjellhaug.

Om rapporten

  • Kontrollør besøkte Vilberg skole i august 2017. Rapporten er skrevet 11. september.
  • A-feil: Avvik som kan medføre fare for barnets liv. (må utbedres umiddelbart). Ett lekestativ ble registrert med tre slike feil. Eks: Mellomrom hvor plagg eller snor kan bli klemt fast ved start av sklie/rutsje.Tiltak: Tettes md fyllmasse.
  • B-feil: Avvik som kan medføre fare for livsvarig skade hos barnet (må utbedres i nær fremtid). Totalt 7 slike feil. Eksempel. Manglende overdekning av fundament i betong. Tiltak: Fallunderlag etterfylles.
  • C-feil: Avvik som kan føre til mindre alvorlig skade. (Disse skal utbedres ved periodisk vedlikehold). Totalt 24 slike, mindre feil. Eks: Råteskade, kompakt underlag i fallområde, utstikkende bolter/skruer. Tiltak: Råteskadet mteriale byttes, fallunderlag vendes/byttes. Bolter kuttes.

skolen har ansvaret

Skan-Kontroll har utført kontrollen på oppdrag fra Vilberg skole. Skolen har ansvaret for at apparatene er i orden.

Skan-Kontroll, som har utført kontrollen på oppdrag fra Vilberg skole, opplyser at dette er første gang de utfører kontroll på skolen. De sier at de av prinsipp ikke kommenterer kontrollene de utfører. 

– Sjekker dere om utbedringene blir gjort når dere har avdekket feil på lekestativ?

– I utgangspunktet er det opp til kunden, noen ganger gjør vi det, andre ganger gjør vi det ikke, sier Jon Lidvar Austad i Skan-Kontroll på generelt grunnlag. 

Han sier videre at de følger forskriften om sikkerhet for lekeplassutstyr når de utfører kontroller. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skriver på sine nettsider at tilbyder/eier er selv ansvarlig for at utstyret er i henhold til regelverket.

Det heter i lekeplassforskriftens § 16 at den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.