Snøen som har falt får folk til å trekke til utsalgsstedene for fyrverkeri. Salget øker nemlig proporsjonalt med snødybden. Men fyrverkeri er ikke leketøy.

Brannkonstabel Roy Kvamme parkerer bilen, og setter kurs for disken der fyrverkeri står stablet og ligger i hauger. Han er på inspeksjon for å forsikre seg om at alt er på stell hos Europris på Råholt. Fra salgsdisken ved inngangsdøra selges det kilovis med fyrverkeri på de få dagene i romjula det er lov å selge de farlige produktene.

Les også: Brant ned til grunnen i Jessheim sentrum

– VILLE BLITT CHICAGO

På Øvre Romerike er det 35 registrerte og godkjente utsalgssteder av fyrverkeri. Samtlige får besøk av brannvesenet, som inspiserer om butikkene følger alle reglene og sikkerhetsforskriftene.

– Inspeksjonene er veldig viktige for å holde kontroll med salget, sier Roy Kvamme.

– Hvis ikke tror jeg det ville blitt Chicago-tilstander og ganske vilt, sier han.

For å selge fyrverkeri må man gå på kurs, og bli godkjent. Det er dessuten slik at fyrverkeri kun kan selges av registrerte bedrifter. Enkeltpersoner har ikke anledning til å selge fyrverkeri.

Les også: Deltar i stor brann-kampanje

ALT PÅ STELL

Hos Europris på Råholt kontrollerer Roy Kvamme om det er brannslukkingsutstyr i nærheten, og om det er heng opp plakat med «Røyking forbudt».

Akkurat det siste mener assisterende butikksjef Siw Bergstrøm sier seg selv.

– Her er det røyking forbudt året rundt, sier hun.

Hun viser Roy Kvamme at fyrverkeriet har CE-merking, og dokumenterer at de har alle godkjenninger. I tillegg vil brannmannen se hvor fyrverkeriet oppbevares. Det er et krav at eksplosivene skal lagres i en brann- og eksplosjonssikker container.

Bergstrøm får tommel opp og godkjent av Roy Kvamme.

Les også: 

HJELPER, IKKE STENGER  

For Roy Kvamme er det viktigste å passe på at sikkerheten er i høysetet.

– Det er godt å se når alt er i orden. Om det ikke skulle være det, får butikkene en frist på å ordne opp, gjerne en time eller to. Ofte er det småting som det er enkelt å fikse. Vi er ikke ute etter å ødelegge for noen, sier Roy Kvamme.

Han legger til at dersom feil ikke utbedres, vil brannvesenet til syvende og sist bli nødt til å stenge utsalg.

– Vi har erfaring med det også. Men for oss er det viktigere å bruke sunn fornuft og få til gode løsninger, sier Kvamme.

– PASS PÅ BARNA

Roy Kvamme understreker at fyrverkeri er farlige produkter.

– Bruk sikkerhetsutstyr. Og pass på barna. Det er også smart å være edru, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.