• TETTING: Det kan få alvorlige følger dersom tidligere røykrørsinnføringer ikke tettes forskriftsmessig. Foto: ØRBR
  • SOTBRANN: Det har bare i februar vært ni pipebranner i Øvre Romerike brann og rednings distrikt. Foto: ØRBR

– De vanligste årsakene til at det tar fyr i sotet i skorsteinen er feil fyring. Mange fyrer med for liten trekk i ovnen, og så er det viktig med tørr ved som ikke er så stor. Noen bruker også ovnen som forbrenningsovn for søppel, og det er ikke bra, sier Tom Erik Jønvik, feiersvenn hos Øvre Romerike brann og redning (ØRBR).

I løpet av februar har det vært hele ni skorsteinsbranner i ØRBRs distrikt. En familie i Ullensaker var én av dem som opplevde at sotet i skorsteinen tok fyr.

MERKET IKKE NOE

– Vi merket ikke noe selv. Plutselig kom naboen inn da vi satt på kjøkkenet og spiste middag. Hun hadde sett at det sto flammer ut av pipa vår, forteller huseieren som beskriver det som veldig skremmende.

– Det var et sjokk. Vi ble livredde og kom oss ut alle sammen, og brannvesenet ble varslet.

Jønvik var et par dager senere på inspeksjon av fyringsanlegget i boligen sammen med kollega Stian Svanåsbakken. De skulle da sjekke om brannen hadde ført til skader på skorsteinen.

– Vi kontrollerer da både ildsteder og skorstein. Det kan bli sprekker i skorsteinen, som i dette huset er en teglsteinsskorstein. I dette tilfellet fant vi ingen skader, men med kamerainspeksjonen oppdaget vi mangler i forhold til flere tidligere røykrørsinnføringner i skorsteinen som ikke er lukket forskriftsmessig. En gammel eller feil montert skorstein kan ha en redusert sikkerhet. Skorsteinen er i likhet med andre byggevarer ikke evigvarende, sier Jønvik.

Også fuktigheten i veden blir målt. Den skal ikke være over 20 prosent.

Til stede var også Per William Haaland fra Pewi as, som på vegne av Gjensidige skulle taksere eventuelle skader.

– Det ble ikke oppdaget noen skader som er en direkte følge av sotbrannen, men det er jo hell i uhellet at det ble oppdaget andre mangler som kan utbedres, sier Haaland. Han påpeker at nettopp gamle teglsteinsskorsteiner er de dårligste.

MELD IFRA

Jønvik opplyser at det er viktig at folk melder ifra dersom de endrer fyringsmønsteret. Det er huseiers ansvar at skorstein og ildsted er i forskriftsmessig i orden, er du i tvil kontakt feiervesenet.

– Det kan være hvis man bytter ovn, noe som er meldepliktig, eller at man går over til mer vedfyring. Vi registrerer sotmengdene når vi feier og er på tilsyn, legger opp feiingen hos den enkelte etter dette. Dersom noen endrer fyringsmønsteret slik at det blir behov for hyppigere feiing må vi få beskjed, sier Jønvik.

TIPS FRA BRANNVERNFORENINGEN

  • For alle som benytter vedfyring til oppvarming av boligen er det viktig å forvisse seg om at skorsteiner og ildsteder er i orden i forkant av fyringssesongen.
  • I tvilstilfeller bør man få skorstein og ildsteder sjekket av fagfolk på området.
  • En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved. Under fyringen holdes trekkventilene mest mulig igjenskrudd. Dette kalles rundfyring og medfører dannelse av beksot i skorsteinen. Mye beksot kan føre til brann i skorsteinen.
  • Rådet vårt er å benytte mindre og hyppigere ilegg av ved kombinert med god trekk. Det gir både en renere og mer økonomisk forbrenning.
  • Det advares også mot å fyre for hardt med elektrisitet, og det pekes spesielt på brannfaren ved overbelastning av elektriske anlegg. Eldre elanlegg bør kontrolleres og eventuelt oppgraderes av en autorisert installatør.

LES OGSÅ: Lærer barn brann-vern med Bjørnis

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.