• KROKEIDE: Styreleder Trond Solvang i stiftelsen Krokeide, som driver videreg‡‹ende skole utenfor Bergen, bekrefter at det blir tilrettelagt, videreg‡‹ende skole i Feiringklinikkens lokaler. Foto: Lisa Brodshaug

Feiring videregående skole er godkjent for inntil 192 elever, og bak etableringen står stiftelsen Krokeide fra Fana utenfor Bergen. 

FEIRING VIDEREGÅENDE SKOLE

Krokeide vgs. var eid av LHL fra 1946 fram til 2014. Da ble stiftelsen Krokeide opprettet, som da også ble eier av skolen. Trond Solvang er styreleder i Stiftelsen Krokeide. Han forteller at nå er selskapet Feiring videregående skole AS etablert, og at det arbeides for å etablere skoledrift også i Feiring i tillegg til i Fana.

– Dette har vært en lang prosess. Inntil for et par år siden forhandlet vi om å kjøpe Feiringklinikkens lokaler, men investeringsselskapet Hemfosa, som også er eier av det nye LHL-sykehuset i Ullensaker, kunne tilby vesentlig mer enn oss. Det skulle vise seg at nettopp det ble en lykkelig utgang for LHL, som fikk en bra sum for eiendommen i Feiring. Etter en stund dukket mulighetene opp for at vi kunne få leie lokalene i Feiring, og nå etter nyttår har vi forhandlet fram en langsiktig leiekontrakt, forteller Solvang. 

Den nye skolen har godkjenning for 192 elever, og har behov for et areal på mellom 8000 og 10.000 kvadratmeter – til undervisning, internat og lokaliteter for de ansatte. 

– Dette er ikke hele Feiringklinikkens areal, og vi ser for oss å dele fellesareal og kantine med andre leietakere, sier Solvang. 

TILRETTELAGT

Grunnen til at stiftelsen nå vil etablere seg med en skole på Østlandet, er blant annet den stadig økende elevtilgangen. 

– Behovet for den utdanningen vi gir, som er spesielt tilrettelagt for ungdommer med psykiske og læremessige utfordringer, er stort. En liten andel av elevene i Bergen, hvor gjennomsnittsalderen er 26 år, kommer fra Østlandet, og vi forutsetter at 30 til 40 prosent av Feiring-elevene bor i dagpendleravstand til skolen. Vi ønsker å tilby linjer som helse og oppvekst, bygg og anlegg, studiespesialisering og allmenn påbygging. Forutsetning for å bli tatt opp som elev er at du har fullført grunnskolen og har dokumentert behov for tilrettelegging og realkompetansevurdering, sier Solvang. 

Nå jobbes det med å skaffe til veie en grunnkapital som dekker oppstartskostnadene, og det arbeides mot det politiske miljøet for å få innvilget tilskudd til internatdriften over statsbudsjettet. Vi har søkt departementet om en tilsvarende tilskuddsordning som den vi har i Bergen, og signalene vi har fått er svært positive, forteller styrelederen.

- Helt fantastisk!

Eidsvolls ordfører, John-Erik Vika, er glad for at det skal bli aktivitet i Feiringklinikkens lokaler. 

– Dette synes jeg er helt fantastisk! sier Vika.

– Da vi fikk høre nyheten om at Feiringklinikken skulle legges ned og aktiviteten flyttes til Ullensaker, var det en stor nedtur, sier Eidsvolls ordfører. 

Han forteller at det har vært mange møter med LHL om hva bygget skulle brukes til, og at ideene har vært mange. 

– Det har vært en del fram og tilbake, med blant annet videregående skole. En stund så prosjektet ut til å strande, men jeg ble veldig glad da skoleetablering var på sporet igjen. Nå er planene godt konkretisert, sier ordføreren. 

Han understreker at dette styrker Feiring som bygd, og Eidsvoll som kommune. 

– Jeg er overbevist om at vi har elever i Eidsvoll som trenger et slikt tilbud som det nå blir i Feiring.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.