Én rådmann, én økonomisjef og tre virksomhetsledere, som jobbet i kommunen under prosjektet, har sluttet.
I dag er de tause.

SENTRALE POSISJONER

EUB har siden torsdag ettermiddag forsøkt å få en kommentar til millionsprekken fra fem tidligere ansatte med lederfunksjoner. De fem er: Brynhild Hovde (rådmann), Lars Ludvigsen (økonomisjef), Helge Eliassen (virksomhetsleder), Rune Helberg (virksomhetsleder) og Lars Prestegård (virksomhetsleder).
Alle hadde sentrale lederposisjoner i ulike tidsrom, og jobbet i kommunen under Bårlidalen-prosjektet. Felles for alle er at de har avsluttet arbeidsforholdene i kommunen, og ingen ønsker å kommentere millionsprekken under rehabiliteringen.

Snakket med Svendby

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Ta kontakt med administrasjonen i Eidsvoll kommune, skriver tidligere økonomisjef Lars Ludvigsen i en SMS til EUB.
- Har snakket med Svendby, og synes det er mest ryddig at jeg forholder meg til dem, skriver tidligere virksomhetsleder kommunal drift Helge Eliassen.
- Som jeg sa på telefon ønsker jeg ikke å uttale meg om saker hos tidligere arbeidsgiver. Håper du har forståelse for dette, skriver tidligere virksomhetsleder kommunal drift Lars Prestegård.
- Jeg har ikke lest granskingsrapporten, og har ikke jobbet i Eidsvoll siden november i 2013 (med unntak for 14 dager i 2014). Jeg har derfor ikke noe grunnlag for å vurdere denne saken, og ønsker ikke å kommentere den, skriver tidligere rådmann Brynhild Hovde i en tekstmelding. Hovde var ansatt som rådmann i Eidsvoll fra 2009 til 2014.
- Tror du får de beste svarene om du snakker med den i Eidsvoll kommune som følger opp denne saken, skriver tidligere virksomhetsleder kommunal drift Rune Helberg.
Denne uka ble et sammendrag av rapporten fra Svendby Bygg Consult AS kjent. Der framgår det at mye kunne vært bedre i prosjektet.

Får bistand

Advokatfirmaet Mageli bistår kommunen med å følge opp forhold som er framkommet i forbindelse med granskingen.
- Det er riktig at det har vært spørsmål knyttet til underlag for enkeltfakturaer. Det jeg kan si er at det dreier seg om flere fakturaer, at det gjelder ulike firmaer og at i noen tilfeller tolker kommunen og entreprenørene kontraktens bestemmelser ulikt, sier rådmann Knut Haugestad.
Derfor er også deler av rapporten unntatt offentligheten, da den inneholder opplysninger som kan skade kommunens forhandlingsposisjon.

Funn i granskingsrapporten

Det er rapportert om behov for nye bevilgninger hvert år siden 2010.
Norconsult budsjetterte prosjektet til 129 millioner kroner sommeren 2012. Nå er prognosen fra byggeledelsen oppe i hele 285 millioner.
Granskingsselskapet finner at reservene i budsjettet var for lave da investeringsbeslutningen ble tatt. Svendby Bygg Consult AS legger til grunn at et realistisk budsjett ville vært 180 millioner kroner.
I prosjekteringsperioden var byggearbeidene planlagt startet i mai i 2012. Oppstarten ble ikke gjennomført før i januar i 2013. Ferdigstillelse ble kontraktsfestet til 1. april i 2014. Men arbeidene pågår fortsatt, og ferdigstillelse blir to år forsinket.
Kostnadsøkningen knyttet til ombyggingen av Bårlidalen består hovedsakelig av tilleggskrav fra entreprenørene.
Begrunnelsen for tilleggskravene er: Endringer, for seint levert og feil på tegninger, feil i beregninger, ombygging og omprosjektering på grunn av feil i eget arbeid, følgekostnader av forlenget byggetid og feil i kontrakter.
Svendby Bygg Consult AS anbefaler at kommunen bør gjennomgå hvordan offentlig anskaffelser gjennomføres.
Granskingsselskapet konstaterer at det ikke foreligger politisk vedtak om innhold og kostnadsramme for arbeidet med Bårlidalen renseanlegg.

Dette er saken


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.