Det tradisjonsrike skoleballet nærmer seg med stormskritt. Mange har naturligvis sommerfugler i magen, og planleggingen av det viktige festantrekket er i full gang. I fjor fikk FAU ideen om å arrangere en byttekveld der ungdommene kunne kjøpe og selge billige bruktkjoler og bruktdresser. Det ble en stor suksess, og torsdag kveld går årets utgave av stabelen. Stedet er kantina på Vilberg ungdomsskole og hvem som helst kan ta turen og gjøre et kupp.

– Tradisjonelt har jentene gått for ballkjoler, og sannsynligvis investert mer tid og penger enn gutta i det å velge fine plagg. For gutta har det gjerne vært slik at de har brukt konfirmasjonsdressen om de ikke har vokst fra den. Det har ikke vært det samme fokuset, sier Fredrik Sibbern.

Skal lære slipsknyting

Han har satt av kvelden i kantina på Vilberg ungdomsskole, og skal lære gutta å knyte slips.

– Det er viktig at gutter i den alderen lærer seg å knyte enkle slipsknuter og stryke skjortene sine selv. I gamle dager hadde alle menn konene sine til å stryke skjorter. Slik er det ikke lenger. Vi gjør derfor dette til en del av arrangementet i et forsøk på å gjøre gutta mer selvhjulpne nå som de er på vei inn i voksenlivet, sier Sibbern. Han kommer til å ta flere typer slips, og vil lære bort to forskjellige slipsknuter.

– Det blir for dem som er interessert. Det er i utgangspunktet svært enkelt å knyte, men det er vanskelig hvis du ikke vet hvordan du skal gjøre det. Da blir det fort mye knoting, sier Sibbern.

Lærte det av faren sin

– Det er litt som med førstehjelpskurs; Du må repetere det med jevne mellomrom. Hvis ikke går det fort i glemmeboka.

– Er dette arrangementet et ledd i det å motvirke kjøpepress?

– Helt klart. De fleste 10.-klasser har skoleball, og for dem som ønsker å selge noe fintøy de har hatt hengende i skapet de siste årene er dette en perfekt anledning. Det går an å få til fryktelig mye bra, uten å bruke penger på limousiner eller helikopter. Her har du muligheten til å redistribuere klær som andre kan få stor glede av, sier Fredrik Sibbern.

– Dette er et grep for å vise at brukte ballkjoler og festdresser kan være vel så fint som nye, selv om de er langt billigere i pris, sier Live Evenrud, styremedlem i FAU. I tillegg til slipsknyting med Fredrik Sibbern, vil frisør Hanna Benjaminsen fra Studio Åttien i år, som i fjor, stille opp og lære jentene flere hårtriks.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.