– Situasjonen er svært kritisk, og vi er nødt til å ta grep, sier Leiv Ommund Knutson, enhetsleder i Nannestad kommune.

– Drikkevannskilden kan gå tom i løpet av ti uker. Derfor var vi nødt til å ta raske grep, sier ordfører Hans Thue (Ap). Tørken og den påfølgende vannkrisen har allerede fått flere kommuner til å innføre vanningsforbud. Finværet fortsetter, vanningsforbudet er utvidet og vannleverandøren har varslet at innbyggerne kan gå tomme for vann i krana hjemme, hvis ikke kommunene gjør tiltak.

Fire millioner kroner

Nå tar Nannestad kommune et nytt og oppsiktsvekkende hastegrep. Entreprenøren Nordby Maskin AS er hyret inn på kort varsel gjennom en eksisterende rammeavtale med kommunen, og gravemaskinene er allerede godt i gang med arbeidene ved Nordmokorset i Maura. Rør med 400 millimeter i diameter er bestilt opp, og de skal legges over en avstand på 1.500 meter.

– Arbeidene vil pågå her i cirka fire uker. Det blir hentet grunnvann i seks etablerte brønner i området. Vannkvaliteten er testet flere ganger. Den holder så god standard at det kan sendes rett ut på drikkevannsnettet, sier Jarl Magne Grefstad, arbeidsleder for vannverket i kommunen.

Kommunen holder tett dialog med Mattilsynet underveis, og det vil foretatt ytterligere kvalitetssikring og overvåking av drikkevannet før det eventuelt sendes ut til innbyggerne. Prosjektet med å få i gang løsningen er kostnadsberegnet til fire millioner kroner. Det kan påløpe ytterligere kostnader senere i prosessen.

Klart på kort varsel

– Denne løsningen skal kunne dekke 100 prosent av Nannestads innbyggere. Varmen og tørken gjør at vannforskyvningen vi og Ullensaker kommune har fra Bjertnessjøen gradvis reduseres. For at det ikke skal oppstå en uønsket situasjon som kan gå utover innbyggerne valgte vi å gå for denne løsningen på kort varsel, sier Knutson. Han sier systemet vil bli ferdigstilt slik at det bare skal kunne trykkes på knappen for den nye vannforskyvningen om det skulle bli nødvendig.

– Vannsituasjonen vil bli vurdert fortløpende utover sommeren og høsten. Kommer det ikke regn kan det absolutt bli nødvendig å ta i bruk denne nye vannkilden, sier Knutson. Han sier vannforbruket er redusert med 24–25 prosent i kommunene Ullensaker og Nannestad etter at det ble innført vanningsrestriksjoner.

– Ved å ta i bruk den nye vannkilden vil vi avhjelpe kapasitetsutfordringene i Bjertnessjøen. Dette vil også komme innbyggerne i Ullensaker til gode, som fortsatt har dette som sin vannkilde, sier Leif Ommund Knutson.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.