Det viser de ferske tallene fra den foreløpige ulykkesstatistikken fra Statens vegvesen, Region øst.

Snittet for de siste fem årene er 7,4 trafikkdrepte på Romerike. For ti år tilbake mistet ni mennesker livet på vegene på Romerike.

- Ulykkestallene varierer fra år til år. I 2014 mistet tolv mennesker livet på vegene på Romerike. Året etter døde fem personer i trafikken lokalt. Trenden går i riktig retning på Romerike som i resten av landet, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen, vegavdeling Akershus.

Tre lokale dødulykker

På veiene i vårt dekningsområde mistet tilsammen fire personer livet fordelt på tre ulykker.

I 2016 ble sju drept i trafikken på Romerike, hvor fire av dem skjedde på Øvre Romerike

Mindre møteulykker

- Tryggere biler, tryggere veger og bedre akuttmedisin er viktige årsaker som har ført til at vi har den synkende trenden med færre dødsulykker. Kontroller og informasjonsarbeid om trafikksikkerhet er også viktig, sier Karbø.

Han trekker frem at de alvorlige møteulykkene forsvinner med midtrekkverk på de mest trafikkerte vegene som E6.

- I resten av Akershus ser vi at mange av dødsulykkene skjer spredt utover distriktet på mindre veger. Det gjør det vanskeligere å gjøre fysiske tiltak for å forebygge trafikkdød, sier Karbø.

Vegvesenet i Akershus har også gjennomført flere mindre tiltak for tryggere veger de senere årene med sikring av fotgjengerfelt, utbedring av svinger, kryss, oppsetting av siderekkverk, diverse fartsreduserende tiltak og utbedring av sideterreng.

- Dette arbeidet fortsetter vi med i 2018, sier Karbø.

Et føreransvar

Samtidig understreker han ansvaret bilførerne har.

- Til syvende og sist er det bilføreren som har hånda på rattet. Hvis vi alle holder oss edru, våkne, bruker bilbelte, avpasser farten etter forholdene og ikke bryter fartsgrensene, gir vi et svært viktig bidrag til å få ned tallet på drepte og hardt skadde på vegene, sier Karbø.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.