• Stor mengde: Her står en stor mengde tyvgods etter at politiet pågrep fire rumenere i Skåbu. Nå er de varetektsfengslet i fire uker.Foto: Politiet

Da EUB snakket med Langseth onsdag ettermiddag hadde han akkurat vært på lensmannskontoret i Vinstra og fått tilbake alle eiendelene som ble tatt under innbruddet i Habberstad Landbruksservice i Østsidevegen i Eidsvoll natt til 18. november.

– Saken er oppklart. Nå er jeg på Vinstra og henter utstyret. Det er selvfølgelig veldig bra at de ble tatt. Så å si alt er kommet til rette, kun et par småting mangler, sier Langseth til EUB.

Utrolig historie

Veien fram til oppklaring var spektakulær, og inneholder innslag av dyktige politifolk, årvåken lokalbefolkning, bruk av sosiale medier og avgjørende tips.

– Det var lokalbefolkningen her oppe som oppklarte dette. Fire rumenere hadde leid en hytte i Skåbu, et lite bygdesamfunn på fjellet. Der er det rimelig gjennomsiktig, og det ble fort oppdaget at det var noe som ikke stemte. Rumenerne hadde en spesiell reisevirksomhet og tider på døgnet de opererte på, sier Jon Gaarden, lensmann i Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor på Vinstra.

Ved første politiframstøt på hytta ble én av rumenerne pågrepet. I tillegg ble det tatt beslag i en bil og en stor mengde tyvgods. Men verken politi eller lokalbefolkning slo seg til ro med det.

– Det viste seg at de tre siste hadde gjemt seg unna. De visste nok at vi var ute etter dem. Vi fikk melding fra folk i bygda som reagerte og klarte å plukke de opp før de reiste videre, sier Gaarden. Hittil har de klart å spore tyvgodset tilbake til tre forskjellige innbrudd.

– Men det kan stamme fra flere forhold. Det vil vise seg etter hvert som eierne får hentet eiendelene sine, sier lensmannen.

Pakket og klart

– Ikke hver dag dere i politiet heller opplever slike saker?

– Nei, det kan du si. Vi vil takke lokalbefolkningen. Etter at vi gikk ut i lokalmedia og sosiale medier og ba om hjelp, fikk vi stor respons. Det er ikke hver dag noen leier en hytte en liten plass ute på landet, reiser innover til sentrale strøk for å gjøre brekk, for så å reise tilbake hit. Alt tyvgodset var for øvrig også sirlig pakket i emballert papp og med teip. Det var tydelig at det skulle transporteres vekk, sier Gaarden.

– Det har vært mye plunder og heft, men dette er en lettelse. Jeg vil berømme politiet for innsatsen, sier Langseth.

Utsatt for innbrudd

Natt til lørdag 18. november brøt tyver seg inn i Habberstad Landbruksservice i Østsidevegen i Eidsvoll.

De lagde ikke en lyd og stjal med seg verdier for 100.000 kroner.

Denne uka ble saken oppklart da politiet på Vinstra først pågrep én, deretter tre rumenere til, i sitt nærområde.

De hadde leid en hytte i Skåbu. Nå er de varetektsfengslet i fire uker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.