• KAMUFLASJE: Se uten å bli sett. Øistein Rune Hansen i full kamuflasjebekledning ute i ­fjellheimen. Foto: Privat

Fortsatt er det sjelden å se i vill tilstand, men den dyktige naturfotografen Øistein Rune Hansen fra Eidsvoll har tatt en rekke blinkskudd av den vesle reven.  

Tålmodighet er stikkordet når man skal forevige ville og sky dyr og fugler. Øistein Rune Hansen har den nødvendige tålmodigheten.

– Det vesle øyeblikket, de få sekundene, du har motivet i søkeren er lønn nok for strevet, sier han.

HVALER OG NORDLYS

Vi har tidligere presentert både majestetiske hvalbilder og fascinerende nordlysbilder tatt av den lidenskapelige naturfotografen som egentlig er fagarbeider hos Veidekke industri på Jessheim.

– Jeg tilbringer så å si all fritid ute i naturen. Det er mange telefoner og mye mas i jobben. Da er det ren rekreasjon å komme ut i naturen der det ikke er telefondekning. Det gir mye påfyll for kropp og sjel, sier han.

LES OGSÅ: - Like før jeg skulle pakke sammen skjedde det

– TA OG GI

Øistein Rune Hansen har samboer og tre voksne barn. 

– Hva sier familien til at du pakker sekken, drar ut og tilbringer helger og fritid alene i telt «langt utenfor folkeskikken»?

– Det er de blitt vant til. Det handler om å ta og gi, være med når du er til stede.

SJØLLÆRT

Den dyktige naturfotografen er sjøllært. Interessen startet allerede på 1980-tallet, den gangen fotografering handlet om film, framkalling og spennende venting på å få bildene tilbake.

– Det startet med mye prøving og feiling. Etter hvert har jeg lest en god del om foto, og fått råd og inspirasjon i samvær med andre naturfotografer, forteller han. 

Nå er det digitalt utstyr som gjelder, og Hansen presenterer villig vekk blinkskuddene på internett.

– Det er hyggelig å dele inntrykkene med andre, sier han. 

LETING OG VENTING 

Fjellrevbildene som vi presenterer i dag, er tatt på Dovrefjell og i Sunndalsfjella i sommer. 

– Jeg var alene. Det ble mye gåing med 25 kilo tung ryggsekk for å finne fram til dyrene, og mye venting i kamuflasjetelt eller i full kamuflasjebekledning, forteller han.

– Fjellreven er ikke lett å finne ute i et stort fjellområde. Tålmodigheten settes stadig på prøve, men gir som regel lønn for strevet, sier han. 

– Fjellreven er naturligvis sky, men samtidig er den en smule nysgjerrig, også. Det er kanskje en litt dårlig kombinasjon for reven, men ikke for fotografen, sier Hansen.

LES OGSÅ: På fotosafari i Tromsø fikk Øistein Rune Hansen oppleve sitt eget hvaleventyr

UTRYDDINGSTRUET

Fjellreven har vært utryddingstruet i nærmere ett hundre år her i landet. Den ble fredet allerede i 1930, uten at det fikk opp bestanden igjen.

De siste årene er det satt inn ekstra tiltak for å øke bestanden, og det ser ut til å ha hjulpet.

– Etter flere år med observasjon på ulike områder i fjellet, er det nå gledelig å kunne konstatere nye kull og tilvekst av fjellrev, sier Hansen.

 I 2014 ble det født 321 valper av 46 fjellrevpar her i landet. 

– Forskning og tiltak har gitt gode resultater over tid. I løpet av inneværende år ser det ut til at det går bra for de kullene jeg har observert. Så for vi håpe at de vil klare fortsettelsen framover også, sier Øistein Rune Hansen. 

Resultatene av hans fotosafari kan du se på disse sidene. 

Fakta Øistein Rune Hansen

  • Alder: 53 år
  • Familie: Samboer og tre voksne barn.
  • Bosted Eidsvoll.
  • Yrke: Fagarbeider hos Veidekke på Jessheim.
  • Hobby: Naturfotografering.
  • Utstyr: Nikon D800 og D500 kamera med følgende linser: 500 mm, 70-200 mm, 14-24 mm. Stativ og kamuflasjeutstyr.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.