Norsk institutt for luftforskning, Norsk institutt for vannforskning og Mycoteam har gjennomført luftkvalitetsberegninger for Oslo Lufthavn, for å sjekke hvilken effekt flytrafikk har på overflatespenningen i innsjøene og vassdragene rundt. Dette melder Huvo (Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma).

De største NOX-utslippene kommer fra fly som tar av og lander, men de utslippene har liten innvirkning på konsentrasjonene i bakkenivå. De høyeste konsentrasjonene av NO2 forekommer inne på flyplassen og er lik de i sentrum av middelstore norske byer. Det største konsentrasjonsbidraget kommer fra flyene.

BIODRIVSTOFF: Oslo Lufthavn tilbyr somverdens første internasjonale storflyplass biodrivstoff til alle flyselskap

Konsentrasjonen av partikler er i høy grad bestemt av bakgrunnskonsentrasjonen, ikke lokale utslipp fra flyplassen. Forekomst av lukt kan forklares ved utslipp av hydrokarboner, der det største utslippet kommer fra fly i taxi-modus. Forekomst av sverting på husfasader er undersøkt, og skyldes hovedsakelig svertesopp. Særlig er en mulig påvirkning av endret (nedsatt) overflatespenning på mygglarver og andre organismer som lever på vannoverflater nå blitt gjennomgått.

MILJØGIFT PÅ OSL: Fikk på plass renseanlegg i fjor

Gjennomgangen viste at flytrafikkens mest sannsynlige påvirkning på overflatespenning i ferskvann i nærområdet, er tilførsel av glykol fra avisingsvæske, ikke NOx eller sotutslippene fra selve flyene. OSL har fulgt opp med å overvåke Aurtjern og Danielsetertjern som referanser. De skal prøvetas i mai og september årlig. Prøvene analyseres for blant annet avisingskjemikalier, olje, og tungmetaller. Hensikten er å avdekke avvik fra grenseverdiene i utslippstillatelsen og å kartlegge økologisk og kjemisk tilstand i henhold til vannforskriftens bestemmelser. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.