Da datteren flyttet fra Asker til Sverige kjøpte Gunvor Slaatto leilighet i Lillestrøm for å være nærmere barnebarna.

– Men å kjøre den mørke veien over Bjørkelangen vinterstid likte jeg dårlig, så jeg flyttet til Skovly i Jessheim. Herfra kan jeg kjøre over Kongsvinger på en mye bedre vei, sier hun.

– Trives du i Jessheim?

– Åh ja, jeg fryder meg både i leiligheten og i byen. Når jeg blir dårlig til beins kan jeg gå tørrskodd med rullator og tøfler ned i storsenteret for å handle. Og der har de alt jeg trenger, smiler den fornøyde innflytteren.

Og hun er langt fra alene om å sette kursen hit. Prognoser viser at Ullensaker er den kommunen i Akershus som vil oppleve den nest største prosentvise befolkningsveksten i Akershus frem til 2040. Alle kommunene på Øvre Romerike vil å samme periode oppleve befolkningsvekst (Se undersak).

TRENER MYE

Vi møter den spreke pensjonisten mens hun er i full gang å trene på et apparat i aktivitetsparken ved Nordbytjernet.

HUSKER DU DISSE GUTTA: Utfører de utroligste øvelser med kroppen.

– Dette stedet er en perle og jeg er her tre morgener i uka. Først går jeg runden rundt tjernet før jeg trener styrke på apparatene. Når man har passert 50 og 60 år er det viktig å holde kroppen ved like for å unngå plager senere i livet. Så treningen er faktisk jobben min nå, påpeker hun.

– Det er tydeligvis viktig for deg å ha tilgang til sentralt plasserte uteområder i byen?

– Helt klart. Og politikerne må få til flere. Jeg håper de ikke tillater mer utbygging på Romsaas, der burde de heller lage et aktivitetsområde for barn. I dag er det for få tilbud til denne aldersgruppen, men behovet blir bare større.

KULTURBYEN

– Noe annet du savner?

– Jeg synes Storgata er koselig, men den bør snarest bli gjort om til en gågate så folk har et sted å mingle. Fjern bussene derfra også, folk klarer fint å gå til neste stoppested. Dessuten bør kommunen satse enda mer på kunst og kultur, det er nok betong i byen nå, sier Slaatto.

– Kultur på hvilken måte?

– Kulturhuset vårt er bra, men hvorfor i all verden markedsføres ikke Romerike Folkehøgskole mer? Hvis kommunen virkelig mener de er på tilbudssiden, bør de gjøre mer sammen med dette fyrtårnet. En annen sak er biblioteket, det må virkelig moderniseres og utvides

– Hvordan da?

– Jeg sammenligner med Asker, der biblioteket er åpent sju dager i uka. Det myldrer av mennesker i og rundt dette biblioteket, som er en sosial og moderne møteplass. Vi nordmenn er blitt mye mer urbane enn for bare 30 år siden. Vi liker å treffe folk ute på kafeer og andre steder, men da må de holde åpent når folk trenger dem, sier Gunvor Slaatto.

53.000 I ULLENSAKER

Om 20 år har Akershus mange flere innbyggere. Ullensaker vokser nest mest.

ÅRELANG VEKST: Jessheim og Ullensaker har vokst i mange år

Statistisk sentralbyrå (SSB) mener befolkningsveksten i landet mot 2040 blir størst i Akershus og Oslo. De tror på 750.000 innbyggere i Akershus alene og viser til at alle kommunene på Øvre Romerike tiltrekker seg mennesker. 

VOKSER NEST MEST

Ås vokser mest i prosent (70), men Bærum får flest nye innbyggere med drøyt 18.000. Ullensaker er en god nummer to. I dag bor 36.500 mennesker her, i 2040 er antallet 53.000. Det er 16.500 flere personer, opp 45 prosent. 

Eidsvoll øker 25 prosent fra 24.600 til 31.000 innbyggere. Nannestad får 4.160 nye personer og ender på 17.400, opp 31 prosent. Hurdal får 197 flere personer, opp sju prosent til 3.100. Gjerdrum vokser fra 6.700 til 8.000 og Nes fra 21.600 til 26.200. 

Totalt øker Øvre Romerike fra 105.751 til 138.700 mennesker, opp 31 prosent fra i dag. 

- VI BLIR ENDA FLERE

Ordfører Tom Staahle i Ullensaker har tro på tallene SSB lanserer.

– Ja. Våre egne måltall viser at vi passerer 50.000 innbyggere i 2030, men personlig har jeg ment lenge at vi kommer dit før det. Bare i fjor fikk vi 1.400 nye innbyggere netto, og vi har vært en vekstkommune i 15 år, sier han.

– Hvorfor flytter folk hit?

– Ullensaker er Norges mest sentrale knutepunkt, og vi ble nylig kåret til en av landets beste næringskommuner, nok en gang. Dessuten er vi i en kommune og region som leverer utrolig gode tjenester. Det er bakteppet til at folk vil hit, og gjenspeiler seg i attraktivitet rundt boligbygging og næringsutvikling, påpeker han. 

Staahle trekker også fram samarbeidet politikk, administrasjon og frivillig sektor i Ullensaker.

– Kommunen har en grunnleggende  ja-holdning i politikk og administrasjon, og vi jobber godt sammen med næringslivet og frivilligheten. Der tror jeg mye av nøkkelen ligger. At vi utnytter dette handlingsrommet gjør at vi vokser, og at SSB nok treffer i sine analyser, sier Staahle. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.