Jeg føler kirken lyser rosa for storesøster også, sier Slettmoen Alme.

Det var hun som fikk den lyse ideen. Hun fikk resten av det lokale menighetsrådet med seg. I hele oktober har Bjørke kirke i Maura lyst rosa i forbindelse med Brystkreftforeningens Rosa Sløyfe-aksjon. Responsen fra lokalbefolkningen har vært formidabel.

– Én dame jeg snakket med har begynt å legge den faste kveldsturen sin innom kirken. Hun synes det rosa lyset er så fint. Jeg kan ikke annet enn å være enig med henne, sier Slettmoen Alme.

Tone føler hun har kommet ekstra tett på storesøsteren hun mistet i år. Anne-Gro Slettmoen Olsen fikk brystkreft i 2009.

– Hun ble først behandlet for brystbetennelse tre ganger i 2009. I januar året etter ble hun endelig undersøkt ordentlig. Da fant de en stor kreftsvulst på 15 centimeter i det ene brystet, sier Tone.

Storesøsteren hadde alltid vært klippen i søskenflokken på fire søstre. Snill, blid og pratsom. Hun kunne snakke hull i hodet på alle.

– Hun var den vi alle gikk til for å snakke. Det var veldig rart å se den sterkeste av oss bli så syk.

190 millioner i aksjonen

Siden 1999 har Rosa Sløyfe-aksjonen bidratt med mer enn 190 millioner kroner til brystkreftsaken.

– Tross mye ny kunnskap om arvelig brystkreft de siste årene, er det fremdeles mange ubesvarte spørsmål. Vi trenger mer forskning, sier Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen.

Målet med aksjonen er å vise solidaritet med brystkreftberørte, øke kunnskapen om sykdommen og gi støtte til forskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter. I fjor fikk aksjonen inn over 20 millioner kroner til forskning.

For Anne-Gro Slettmoen Olsen ga behandlingen først svært gode resultater.

Ber alle sjekke seg

– De fikk svulsten så å si helt bort. Hun hadde veldig effekt av behandlingene. De valgte å fjerne brystet og fem lymfeknuter i armhulen og ned mot brystet. Det så lenge bra ut, men da hun reiste på etterkontroll viste det seg at kreften hadde spredd seg til hjernen. Da gikk det fem måneder til hun døde. I 2012, sier Tone.

Hver fjerde kvinne får statistisk sett brystkreft. 80 prosent er over 50 år.

– Det er «bare» 160 i året under 40 år som får brystkreft. Men det er faktisk en ny kvinne annenhver dag, poengterer Tone.

Hun ønsker mer fokus på at yngre sjekker seg – også for brystkreft.

– Det har vært og er mye fokus på yngre jenter og livmorhalskreft, blant annet gjennom celleprøver og vaksiner. Det er kjempebra. Jeg tenker det kan være lurt å sjekke seg for brystkreft også, både genetisk og i form av tidligere mammografi, sier hun.

Storesøsteren var bare 31 år da hun døde. Nå er Tone 33 år selv.

– På bursdagene de siste årene har det ikke vært så gøy. Jeg har vært så nærme alderen hennes.

Hun sier søstrene og familien er blitt knyttet tettere sammen etter at Anne-Gro ble borte.

– Når man mister et nært familiemedlem setter man utrolig stor pris på livet og de man har rundt seg. Du blir mer hjemmekjær og forteller barna at man elsker dem hver eneste dag. Tiden leger ingen sår. Tomrommet vil alltid være der. Men man lærer å leve med sorgen på et vis. Det blir en del av hverdagen i glede og sorg, sier Tone Slettmoen Alme.

Kreftstatistikk

Det ble diagnostisert 32.827 nye tilfeller av kreft i 2016. Det er 235 flere enn året før.

Fra Kreftregisteret ble det blant annet framhevet en økning i antall tilfeller av føflekkreft og økning i lungekreft blant kvinner.

Frem mot 2027 kommer antallet som får kreft til å øke med hele 23 prosent.

Flere enn sju av ti overlever nå sin kreftsykdom. På 40 år er antallet overlevere firedoblet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.