Nå følger de Israels bombing av det palestinske folket på Gaza med sorg og frykt.

Kjersti Fiveland fra Jessheim er prosjektansvarlig i hjelpeorganisasjonen Norwac i Libanon, som nå har et kirurgisk legeteam på sentralsykehuset i Gaza. Nå jobber hun på spreng for å rekruttere leger som etter hvert kan erstatte de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse.

– Situasjonen er fryktelig. Det jobbes hardt for å få medisinsk utstyr og medisiner over grensen inn i Gaza og til sykehuset. Norwac har hatt medisinsk utstyr stående ved grensen i tre måneder som Israel nekter å slippe inn i Gaza, så dette er bare mer av samme taktikk, sier Fiveland.

FRYKTER SYKEHUSET BOMBES
Israel har blant annet bombet private hjem, skoler og moskeer, angivelig på jakt etter Hamas. Fiveland frykter at heller ikke sykehus blir spart i denne jakten.

– Rykter sier at Israel planter informasjon om at Hamas-folk skjuler seg på sykehuset, for å ha en unnskyldning å gjemme seg bak når de bomber, sier Fiveland.

– USA MED NØKKELEN
Fiveland konstaterer at USA har nøkkelen til en løsning.

– USA kan presse Israel til å slutte med bombingen. Dette handler om at Israel vil vise krefter, men selv om Gaza bombes sønder og sammen vil det fortsatt være palestinere der. Det er bare forhandlinger som kan løse dette, sier Kjersti Fiveland.

FRA KRISE TIL KATASTROFE
Musiker og høyskolelektor Vegar Storsve fra Jessheim har mange ganger vært i palestinske flyktningleire i Libanon og undervist unge gjennom kulturprosjekter i regi av Norwac. Han har et stort engasjement for det palestinske folk, og nå følger han deres lidelser via media.

– Situasjonen på Gaza har gått fra krise til katastrofe med Israels bombing. Jeg kjenner det i kroppen og føler meg dårlig. Men det eneste jeg kan gjøre er å prate og diskutere, og delta i demonstrasjoner for å vise solidaritet med Palestinerne som angripes av verdens fjerde største militærmakt, sier han.

REISER IGJEN
Men Storsve gjør atskillig mer. Han var i flyktningleire i Libanon rett før jul, og i midten av januar reiser han nedover igjen. Denne gangen sammen med kollegaer ved Norges Musikkhøgskole, som skal gjøre hverdagen i kummerlige og overbefolkede leire litt lysere for barn og unge.

– Jeg får stadig engstelige og opprørte sms-er fra venner i flyktningleirene som frykter for sine familier og sitt folk som er sperret inne på Gaza, sier Storsve.

DEN VERSTE TERROR
Storsve er opprørt over Israels enorme maktbruk, men mener det er en utfordring at Hamas avviser Israels rett til å eksistere. Han tror bombingen fører til mer vold, hat og fundamentalisme.

– Israel skal slå ned på terrorisme, men gjør det med den frykteligste terroren som finnes. Hvis det ikke er terror å bombe en hel befolkning som er innestengt på Gaza, vet ikke jeg, sier Storsve oppgitt, og legger til:

– Israel hevder de sprer advarsler til sivilbefolkningen via flygeblader med oppfordring om å gjemme seg eller flykte, men det finnes ikke bomberom. Palestinerne har ingen steder å gjemme seg, og de kommer ikke ut når grensen er lukket. Runt 500 palestinere er døde, mens en israelsk soldat skal ha blitt drept i bakkekampene - det sier sitt om maktforholdet i konflikten, sier Vegar Storsve.

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.