• STØTTE: Sofie Dammen var «støttekontakt» for Lotte Årseth da hun fikk sin vaksine av helsesøster Eli Skjennum.

Nannestad kommune har bevilget penger til vaksinen. I år kan alle elever i 1.- og 2.-klasse ved videregående skoler, bosatt i Nannestad, og 10.-klassinger ved Nannestad ungdomsskole bli vaksinert hvis de ønsker det. Ungdomsskoleelevene vil bli vaksinert på skolen.

RUSSETIDA

I russetida er det svært ofte tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse.

– Det er veldig positivt at denne vaksinen tilbys disse ungdommene. Og den har full effekt i fem år. Det betyr at elevene kan ha nytte av vaksinen også under førstegangstjeneste i Forsvaret og ved oppstarten av studietida, sier Anne Line Gjersum, enhetsleder ved Familiesenteret i Nannestad.

Hun opplyser at det sendt ut over 300 brev til elever som kan få vaksinen mot meningokokksykdommen gratis.

LES OGSÅ: Russ på disse tre russebussene de siste åtte dagene bes melde seg på legevakta

GRATIS

– Det er veldig fint å få denne muligheten. At Nannestad kommune har bevilget penger til dette er kjempeflott. Jeg tror nok ikke jeg hadde vaksinert meg hvis det ikke ble et gratis tilbud, selv om jeg vet hvor alvorlig sykdommen kan være, sier Minaee.

– Dette er et bra tilbud, og ikke var det vondt å få sprøyta heller, sier Minaee.

TRE ONSDAGER

Vgs-elever som ikke møtte opp den første dagen det var vaksinering kan møte opp 14. eller 28. februar. De som ikke benytter seg av muligheten disse dagene, men som ønsker å vaksinere seg, må oppsøke sin fastlege og betale selv. Det koster 400 kroner.

Lotte Årseth valgte også å vaksinere seg.

– Det er veldig bra at vi får tilbudet om en så viktig vaksine gratis, men jeg hadde nok tatt vaksinen selv om jeg måtte betale selv, sier Årseth.

UNGDOMMER UTSATT

– Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring på dette er at de deltar i aktiviteter som øker risikoen for smitte og for å bli alvorlige syke. Risikoen for å bli smittet øker dersom man blant annet deler flasker og glass med andre, sier Gjersum.

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vaksinerer seg mot meningokokksykdom.

LES OGSÅ: Barn har fått smittsom hjernehinnebetennelse: – Ikke noe hyggelig å oppleve

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.