– I dag har Frankrike, Østerrike og Spania et slikt system som gjør at alle er potensielle organdonorer inntil de aktivt sier nei. Dette kan de gjøre ved et nei-register, eller ved å gi en skriftlig dokumentasjon til pårørende. I Norge står hver dag mellom 350 og 450 mennesker i donasjonskø, sier Olafsen.

– IKKE DE STORE TALLENE

Hun opplyser at det i Europa dør 16 personer hver eneste dag.

– Det er en del, men noen ganger kan det være vanskelig å se for seg de store menneskegruppene. Dette handler jo ikke bare om de store tallene, men det handler om de enkeltpersonene som ligger i smerter hver dag fordi de ikke har fungerende organer, sier Olafsen.

FÆRRE BLIR DONOR

Hun viser til at andelen av folk som trenger organer øker, mens andelen som frivillig melder seg som donorer går stadig ned, dette til tross for en undersøkelse fra Stiftelsen organdonasjon viser at hele 74 prosent av Norges befolkning kunne tenkt seg å donere organene sine.

– I Norge har vi i dag ikke et aktiv ja-register hvor man registrerer seg. Man er kun organdonor hvis man har et donasjonskort eller har det på telefonen. Så hvis man først skal innføre et register, så hvorfor ikke innføre et nei-register, sier Olafsen.

ENKELT TILTAK

Hun ser dette som et enkelt tiltak.

– Dette er et relativt gratis tiltak for å redde flere liv. Det å lage et nei-register vil ikke koste oss noe som helst, sier hun.

Hun peker på at det for dem som står i donasjonskø med livet som pris kan bety alt.

– Dette vil monne, dette vil hjelpe, la oss hjelpe, sier Olafsen.

USIKKERHET

Hun minner om at de som trenger et nytt organ ligger og ikke vet om de overlever til jul eller om de vil dø av organfeil.

– Dette handler om familien som ikke vet hvor lenge deres kjære lever. De sitter dag inn og dag ut og venter på en skjebnesvanger telefon. Dette handler om legene som atter en gang må gi beskjed om at de ikke har noen organer tilgjengelig. Dette handler om at en dag kan det være du eller jeg som trenger organer, sier Olafsen.

Denne saken har også vært innom Nannestad Arbeiderparti sitt årsmøte hvor den også ble vedtatt, i tillegg til at det er blitt vedtatt på AUF i Akershus sitt årsmøte.

– Dette er fordi vi synes dette er en utrolig viktig sak, sier Olafsen.

LES OGSÅ: Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike

Følge Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.