Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var onsdag denne uken på besøk hos Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen.

Det er et felles opptak til lederutdanning og jegerutdanning i Forsvaret. Under opptaket blir kandidatene valgt ut på bakgrunn av en medisinsk vurdering, fysiske tester og personlige egenskaper.

– Det er spennende å få innføring i seleksjon, hvordan man velger folk ut, sa Bakke-Jensen.

Øvelse

Frank Bakke-Jensen har selv noen års erfaring i forsvaret. I tillegg til førstegangstjeneste, har han hatt utenlandstjeneste og vært i hjemvernet.

Under besøket på Sesvollmoen, skulle Bakke-Jensen være en del av troppen til kandidatene til bachelorutdanningen i Sjøforsvaret. Han stilte seg opp med de andre.

– Hadde vi visst at du kom, så hadde vi tatt en dusj, spøker en av kandidatene.

Ordren fra befalet var å lage en varde med utstyr som var gjemt i skogen.

– Det var en veldig fin øvelse, jeg ble veldig opphengt i den varden, sier Bakke-Jensen.

Plutselig smeller det i skogen bak oss, men det tar en stund før noen reagerer.

– Jeg trodde det var noen andre som øvde, så det tok jeg med knusende ro og konsentrerte meg om kunstverket, ler forsvarsministeren.

Trent i førstehjelp

En av kandidatene sender noen bort for å se hva som skjer. De kommer løpende tilbake. Det har skjedd en «ulykke». Alle kaster det de har i hendene, og løper til øvelsen.

Forsvarsministeren er en av de første på stedet. Han får geleidet en av de skadde passasjerene vekk fra jeepen hun satt i, og går umiddelbart i gang med førstehjelp.

– Jeg er trent i førstehjelp gjennom Røde Kors, Forsvaret og tidligere arbeidsplasser, men jeg følte at jeg var litt rusten. Jeg var ganske spent, men så kom jeg fort inn i det, sier Bakke-Jensen.

Lokale Kandidater

Samme dag er Joakim Ryen fra Jessheim og Robin Martinsen fra Nordkisa tilbake fra en uke i feltet. I løpet av uken har de blitt utsatt for fysiske, teoretiske og psykiske tester.

Lederegenskapene deres har blitt testet under stressende omstendigheter, og ekstrem varme.

– Det er en fin mulighet å teste seg selv og sine grenser, sier Ryen.

– Det er mange ganger der man føler seg virkelig knekt, men likevel fortsetter. Alle skal klare det, vi er på en måte et lag, sier Martinsen.

Fakta

  • For å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn gjennomføres et felles opptak til lederutdanning og jegerutdanning i 

TESTES GJENNOM TO FASER

  • Noe av det som venter kandidatene den første uken, fase 1, er leksjoner innenfor militære disipliner, styrketester, 3000 meter løpetest, 7 km pakningsløp for jegeropptaket, medisinsk kontroll, intervjuer og for en del av skolene teoretiske tester.
  • Gjennom opptakets første fase handler det om å velge ut kandidater basert på minimumskrav, både medisinsk, fysisk og teoretisk. Slik sikrer vi at de beste kandidater blir med til opptakets neste fase.
  • Under opptakets andre uke, fase 2, blir aspirantene kledd opp i uniform og utfordret mentalt og fysisk under feltforhold med lite tilgang på mat og søvn. Der blir de observert i ulike roller både som lagspillere og ledere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.