Mye tyder på at denne sommeren er mer ekstrem enn den hittil tørreste målte sommeren.

– I 1947 var august den tørreste måneden, så derfor er det foreløpig vanskelig å sammenligne, forklarer forsker og klimavakt hos Meteorologisk institutt, Ketil Tunheim.

Men hvordan var egentlig sommeren 1947 i Eidsvoll?

– Jeg husker det var varmt, men det var ikke tørke av den dimensjon som det er nå, det var nesten behagelig ei tid, husker Kåre Syltevik (97), som i 1947 bodde på Kneppe gård på Moreppen.

I Eidsvold Blad fra 1947 ser vi at det begynner i slutten av juni, med små notiser om tørken i Sør-Norge, fare for eplehøsten, og en bemerkning om at beitedyra trekker nedover til bygda på grunn av tørre beiteområder.

Skogbranner

I begynnelsen av juni, er det en skaubrann mellom Gjerdrum og Holter, hvor et «veldig oppbud av folk fra begge bygder ruslet med økser, bøtter og spader» for å slokke.

Selv om avisen i 1947 dokumenterte flere skogbranner, minnes Kåre Syltevik at det ikke var så ille da som i 2018.

– Jeg merket det ikke på samme måte som i år, dette med skogbranner som resultat av tørke, sier Syltevik.

Nicolay Wergeland (ikke faren til Henrik) skriver den 28. juli 1947 i et leserbrev i Eidsvold Blad, at skogbrannfaren øker fra dag til dag. Han bekymrer seg for at det «vrimler overalt av cigarettrøkende mennesker som tankeløst kaster brennende stumper i solsvidd gress og lyng og lager kaffevarme mellom knastørt hogstavfall»

Skal folk aldri lære?

Vannmangel

Den 8. august skriver avisa at «Overalt er der mangel på vann», og at vann blir tilkjørt langveisfra. Eidsvold Blad har også fått Meteorologisk institutt til å love mer regn. Det ble det ikke, for august ble den tørreste måneden i 1947.

Selv Glomma og Mjøsa trues av tørken. Vi kan lese at vannstanden er så lav, at tømmeret som skulle fløtes i Glomma, har blitt sittende fast i fossestrykene.

Det var vanningsforbud også i 1947. Ordlyden oppfordrer til sparing, men det påpekes at dersom oppfordringen ikke blir fulgt, risikerer du at vannet blir stengt.

Tropedager

Det er for tidlig med en sammenligning av de to årene. Meteorologene ser at månedene mai, juni og hittil i juli, har vært tørrere i år enn i 1947.

– I noen fylker med god margin, sier Tunheim.

Det har vært flere varme dager enn noen gang tidligere. Antall dager med temperaturer høyere enn 30 grader i 2018 (for hele Norge), kalt tropedager, er hele 33 (til og med tropedag 23. juli).

Men her har ikke meteorologene bra nok data tilbake i tid.

– Vi har ikke en full historisk oversikt over tropedager i Norge tilbake til 1947, sier Tunheim.

Kan bli verre enn 1947

Kåre Syltevik mener at denne sommeren overgår alt han har sett tidligere.

– Gårdsbrukene har det mye alvorligere, og åkrene gir bare fjerdeparten av den vanlige produksjonen. Det er i det hele tatt ganske mye kraftigere resultat av tørken, så jeg håper det retter seg snart, sier Syltevik.

Fortsetter tørken utover i august, er rekorden sannsynligvis et faktum.

– Dersom den lave nedbøren i månedene juni og juli fortsetter ut august, så er det mulig at årets tørke kan bli verre enn i 1947, forklarer Tunheim.

Men i motsetning til en spåmann på Minnesund som i 1947 lovet regn, er statsmeteorologen mer forsiktig med lovnader.

– Vi kan på ingen måte spå at tørken vil vare så lenge. Det er godt mulig at været snur, sier Tunheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.