Rahman er en avistegner fra Bangladesh. I 2007 publiserte han en seriestripe i avisen han jobbet i. Dagen etter banket politiet på døra. Myndighetene fant tegningene blasfemisk og sendte ham rett fengsel. De mente at tegningene var en fornærmelse av profeten Muhammed.

– Jeg satt over seks måneder i fengsel, men ble sluppet ut etter at en kvinnelig advokat tok saken min. Ingen andre ville røre den av redsel for myndighetene. Da jeg endelig kom ut, fikk jeg mange trusler og de religiøse lederne hadde felt en fatwa over meg, forteller han.

I Drøbak ligger Avistegnernes hus, og det er en friby for avistegnere. Her søkte Rahman «asyl», og nylig ble han norsk statsborger.

PRISSATT

Nå er Rahman en kjent, akseptert og prissatt avistegner. I 2009 startet han et nettsted for publisering av tegninger og seriestriper – tOOns MaG. Her vil han fremme ytringsfrihet og åpenhet. Målet er også å skape et internasjonalt nettverk for tegnere.

Flere av de 114 tegningen som henger i Traktorstallen, har vunnet internasjonale priser. Avistegnere fra hele verden er representert, og flertallet kommer fra land hvor ytringsfriheten ikke er eksisterende, eller lever under trange kår.

SAMARBEID

Vandreutstillingen, hvor mange internasjonale tegnere er invitert til å delta, er blitt virkeliggjort gjennom et samarbeid mellom Arifur Rahman og Avistegnerenes hus. Den er støttet av Fritt Ord og Frogn kommune.

Nå skal de 114 tegningene, som alle gjennom en skarp strek, setter søkelys på den skjøre ytringsfriheten, henge i Traktorstallen til august.

Utstillingen er i regi av Eidsvoll 1814 og er en del av museets sommertilbud.

LES OGSÅ: Milliongave til Eidsvoll 1814

Fakta

Arifur Rahman er en avistegner fra Bangladesh.

I 2007 tegnet han en stripe som myndighetene likte svært dårlig.

Rahman ble puttet i fengsel, og etter drøye seks måneders soning søkte han til Norge og fribyen for avistegnerne, Drøbak.

Nå står han i fremste rekke i en utstilling i Traktorstallen på Eidsvoll Verk hvor 114 avistegnere stiller ut.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.