Hafslunds fjernvarmesentral i Bilbyen skulle stått ferdig i 2013. I juni det året ble det klart at de ikke ville bygge likevel, hovedsakelig grunnet mindre etterspørsel enn antatt og lave strømpriser.

- Vi ser ikke noe økonomisk grunnlag for å gjennomføre planene for fjernvarmeutbygging sentralt på Jessheim i årene framover, sa informasjonssjef i Hafslund, Morten Schau da.

UTEN GODKJENNING

Pemco Energi leverer energi basert på fornybar energi, og avtalte med Hafslund Varme i 2013 å utrede muligheten for å overta leveranseforpliktelsen deres.

- Overdragelsen forutsatte at Hafslunds kunder samtykket i at vi ville overta, og at kommunen vedtok nødvendig planendring for å sikre lokalisering av fornybar varmesentral, sier forretningsutvikler Iren Aanonsen i Pemco Energi.

Fristen for oppfyllelse av forutsetningene var 31. desember, men med HOPs avslag om fjernvarmesentral på Gjestad 15. desember, sto Pemco Energi uten en godkjent planprosess for plassering av varmesentral.

- Forutsetningene i avtalen fra 2013 mellom Hafslund Varme og oss var ikke oppfylt 31. desember, og vi trer derfor ut, påpeker hun.

VIL FINNE EN LØSNING

Pemco Energi snakket i fjor både med eksisterende byggeiere og eiendomsutviklere som skal realisere større prosjekter på Jessheim. Til tross for at fjernvarmeavtalen strandet, er de fortsatt i dialog med noen utbyggerne for å finne en løsning på lokal varmeleveranse til enkeltprosjekter.

- Sagabyen er ett eksempel der det vi har avtalt lokal varmeforsyning til hele utbyggingsområdet. Vi forhandler også med Backe-gruppen i Jessheim Park, samt Profier om utbyggingen på Romsaas, opplyser Aanonsen.

Hun skjønner godt at det inntrufne er til stor ulempe for utbyggere.

PELLETS

Pemco Energi bruker ofte pellets i sine varmesentraler for produksjon av fornybar varme.

- Vi vil bygge en egen sentral i Sagabyen, men ser også på muligheten for å knytte den opp mot andre prosjekter i umiddelbar nærhet, sier Aanonsen.

- Betyr det da et mye større anlegg enn opprinnelig tenkt?

- Nei, å utvide med flere prosjekter på en varmesentral krever en marginal økning i størrelse. Våre sentraler er langt fra så store som for eksempel fjernvarmeanlegget i Nannestad, som fyres med flis. De må ha mye mer brensel og i tillegg ofte en nedgravd lagringssilo, sier hun.

Energitettheten i pellets er mye høyere enn i flis, og dermed kan varmeanleggene bygges små og kompakte.

- Bruken av pellets er dessuten ansett til å være med nullutslipp, og den del av det naturlige kretsløpet. Vi leverer varmeanlegg som brukes i bygårder der oljefyren må skiftes ut, så det er ikke massivt store sentraler, forsikrer Aanonsen.

LES OGSÅ: Pemco satser der Hafslund ga opp

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.