De nye strømmålerne har skapt stort engasjement. Noen hevder de har fått høyere strømregninger med den nye smartmåleren i hus. Andre er redde for at de er unøyaktige, og noen er redde for stråling.

– Nye målere som benyttes i Norge har gjennomgått to kontroller. Først en typegodkjenning og deretter en sluttkontroll av hver enkelt måler før den forlater fabrikken. I tillegg vil Justervesenet gjennomføre stikkprøver av målerne som nå installeres. Vi føler oss trygge på at de nye digitale målerne som tas i bruk er langt mer nøyaktige enn de som ble brukt tidligere. Kravene til nye målere i Norge er strenge, og både nettselskapene og myndighetene følger opp dette nøye, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til EUB. Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon. Nylig skrev EUB om en nederlandsk studie som viste store avvik på de nye strømmålerne.

– Denne benytter en såkalt Rogowski-spole. Vi har nå brakt på det rene at ingen av de automatiske målerne som skal installeres i Norge, fra produsentene Aidon, Kamstrup og Kaifa, er basert på denne teknologien. Målerne som er produsert i Nederland er produsert i perioden 2004 til 2014. De målerne som skal installeres hos norske strømkunder er av nyere dato, sier Øverås. Han legger til at de store avvikene i den nederlandske studien ble funnet ved testing avgrenset til bruk av LED-/sparepærer og dimmere.

– Dette utgjør kanskje én prosent av strømforbruket i en norsk bolig og er dermed ikke representativt for det samlede forbruket hos norske strømkunder, poengterer Aslak Øverås.

HAFSLUND: – Strømmålerne oppfyller alle relevante krav

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.