Den erfarne sauebonden Helge Aas i Åsleia i Eidsvoll står ute på jordet. Rundt han høres lyden av breking og bjeller fra sauene som beiter. Normalt skulle sauene hans vært på utmarksbeite nå. Men ikke i år. For ute i skogen går det en ulv som har drept rundt 130 sauer, og herjingene i saueflokken startet i Skrukkelia i Hurdal.

SPISER OPP VINTERMATEN

Mens sauen normalt beiter i skog og mark, vokser gresset på innmarka. Det skal høstes og brukes som dyrefôr til vinteren. Det er dette gresset som spises opp nå.

– Vi kan risikere å gå tom for mat, og klarer vi ikke å skaffe nok for til vinteren, kan det bli snakk om nedslakting – i verste fall, sier bonden, som fikk sluppet rundt 30 prosent av dyra sine før ulven slo til. Nå har han 150 søyer og 261 lam gående inngjerdet, hvorav mesteparten skulle vært på utmark.

– Jeg har bare 59 søyer og 56 lam på utmarksbeite nå, og det blir ikke flere før ulven er borte, sier han.

– Kommer du til å ta inn sauene du allerede har sluppet ut?

– Nei, nei. Hvis vi tar ned alle dyrene våre, følger ulven etter. Den går etter maten. Vi vet at ulven også tar dyr på innmark.

Aas viser veg inn i en lang, grønn gresseng inngjerdet med et lavt strømgjerde.

– Det ser ut som om det er nok for å ta av, men sauen er kresen. Den spiser bare det fineste gresset og lar det grove stå igjen. Derfor blir det fort tomt for mat her, sier Aas, som er styremedlem i Akershus bondelag. Nå er han blitt talsmann for sauebøndene som bor i de ulverammede bygdene.

– VI HAR TIL SJUENDE OG SIST ANSVARET

Rovdyret herjer nå i et område som etter myndighetenes retningslinjer skulle vært ulvefritt.

– Men det er til sjuende og sist vi saueeiere som sitter med ansvaret for velferden til dyra våre. Vi slipper ikke dyr ut på utmarksbeite nå. Det er dyra først og fremst, så får vi heller ta eventuelle økonomiske tap i ettertid. Det er ikke kynisme i dette her, sier Aas.

Han forteller at de nå står midt oppi det verste ulveangrepet noensinne på vestsida av Vorma.

– Vi hadde et angrep i 2011, men det dyret ble skutt i Hurdal etter relativt kort tid. Nå, derimot, er den vanskelig å få tatt. Ulven er lur. I disse tider får vi ikke gjort stort annet enn å være ute i skogen og følge med – nær sagt både dag og natt. Vi går og går, og får ikke gjort stort annet. Dette er noe vi tar på det største alvor, sier han.

Aas sier at næringen anser situasjonen som så alvorlig at den nå har bedt om et hastemøte og befaring med landbruksministeren og klima- og miljøministeren. Næringa ønsker å få innsyn i hvilke tiltak de vil iverksette ved observasjoner og angrep av rovvilt i prioriterte beiteområder og å få klargjort hva utsatt beiteslipp betyr, både når det gjelder godtgjørelse og erstatning.

BRUDD PÅ DYREVELFERDSLOVEN

Selv om Mattilsynet ikke har gitt sauebøndene beitenekt, påpekes det at det anses som brudd på dyrevelferdsloven om det slippes dyr ut på utmarksbeite nå.

– Vi har presisert at det ikke bør slippes ut nye dyr i beiteområder i hele Hurdal, samt deler av kommunene i Nannestad, Eidsvoll, Gran, og i Østre- og Vestre Toten. Der er det stor risiko for at dyra kan bli skadet, og det er dyreeier som alltid har ansvaret for å beskytte dyra sine, sier veterinær og avdelingssjef i Mattilsynet på Romerike, Gry Holmbakken.

STARTET I HURDAL

Det var i slutten av mai at det ble oppdaget ulvedrepte sau i Skrukkelia i Hurdal. Den drepte godt over 30 dyr, flest lam, før den bega seg over til Oppland-sida. Der har den herjet videre. Nå har den tatt livet av rundt 130 dyr. Fylkesmennene i Akershus og Oppland har gitt fellingstillatelse som gjelder til tirsdag 13. juni klokken 12. Det er også gitt tillatelse til å jakte med plotthund (løshund).

LES OGSÅ: Jakter på ulv i Hurdal

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.