Etter skredet i Sørum i november der tre personer mistet livet har Ullensaker kommune gått igjennom alle massemottakene i kommunen. Flere har fått pålegg om utbedringer. Ved Lystad massemottak like nord for Kløfta har kommunen lagt ned driftsforbud i påvente av ny dokumentasjon.

Helge Øynebråten, som driver mottaket, synes det hele er tragisk.

– Kommunen har bedt om ny dokumentasjon på at alt er i orden. Det skal de få. Men i mellomtiden får vi ikke drive mottaket, sier Øynebråten.

VIL VÆRE SIKRE

Erik Mosand Haakonsen, avdelingsleder i Ullensaker kommune, sier at de mangler dokumentasjon og at det ble oppdaget tendenser til masseutglidninger ved inspeksjon.

– Vi ønsker å være føre var. Det er ingen umiddelbar fare for skred i området, men fordi vi mangler grunnleggende dokumentasjon på at anlegget drives i tråd med tillatelsen, ønsker vi å stanse driften inntil vi har forholdene i orden, sier Haakonsen.

EKSTRA VAKTSOMME

Han sier at Ullensaker kommune er blitt ekstra på vakt ovenfor massedeponiene i kommunen etter det fatale raset i Sørum høsten 2016.

– Etter rasket ønsket vi å kontrollere deponiene vi har i kommunen. Det har vi gjort, og skaffet oss bedre oversikt over forholdene, sier Haakonsen.

Årsaken til skredet i Sørum er ennå ikke klar. Det var et massedeponi i området, men det er fortsatt for tidlig å si om det kan ha hatt medvirkning til raset. Men Ullensaker kommune ønsker ikke å ta noen sjanser.

– Vi er ansvarlig myndighet, og tar det ansvaret det innebærer, sier Haakonsen.

SYNS DET ER TRAGISK

Helge Øynebråten, som driver massemottaket på Lystad, mener det er synd at kommunen har stengt deponiet. Massen fylles opp i bunnen av en raviedal, og hensikten er nettopp å stabilisere området.

– Forklaringen på at den seneste dokumentasjonen ikke er sendt inn er et dødsfall. Jeg syns ikke jeg kan renne ned dørene hos folk og spørre etter papirer når de står midt oppe i en vanskelig tid. Men alle papirene er sendt kommunen nå, og jeg håper vi kan åpne igjen raskt, sier Øynebråten.

Det er uvisst hvor lenge det er til deponiet kan åpnes igjen.

– Vi taper om lag 200.000 kroner i uka på dette. Om det går for lang tid, må vi kanskje permittere folk. Dessuten får det konsekvenser for entreprenørene som leverer overskuddsmasse til oss og til bøndene som vi leier området av, sier Helge Øynebråten.

KONTROLLERTE FLERE

Ullensaker kommune har kontrollert flere deponier i kommunen. Det ble funnet avvik på flere, men alle med unntak av mottaket på Lystad har fått fortsette driften etter å ha dokumentert justeringer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.