Fylkesmann i Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, ga mildt uttrykk for at hun begynner å bli utålmodig når det kommer til kommunenes treghet med å utrede om de ønsker å stå alene eller å slå seg sammen med naboene.
Fylkesmannen var i Hurdal kommunestyre for å snakke om kommunereformen.
- Saken har ligget død siden kommunevalget. Fylket skal levere en innstilling til departementet, og det er opp til dere hva dere vil med Hurdal kommune, sa hun.
Ordfører Runar Bålsrud har tidligere gjort det klart at om det skulle bli en kommunesammenslåing, foretrekker han en storkommune på Øvre Romerike framfor å slå seg sammen med for eksempel bare Eidsvoll.
LES OGSÅ: - Ut fra stemningen her, kunne vi avsluttet hele kommunereformen. Vi er store nok

TREGHET

Selv om hun ikke sa det direkte, var fylkesmannen ikke til å misforstå: hun synes kommunenes treghet med å utrede sammenslåing, er bekymringsfull.
- Vi må se hva som er best for hele regionen og fylket. Tenk 20, 30 år fram i tid. Hvordan skal kommunen deres se ut da? Befolkningsveksten i Akershus er enorm. Hvordan skal Hurdal utvikle seg og ha handlekraft fram mot 2030? Kommunen har færrest innbyggere i Akershus. En liten kommune har sårbare og små fagmiljøer. Det handler om gode velferdstjenester. Økonomi er en annen ting. Har dere allerede problemer med å levere gode velferdstjenester? Da må dere analysere hva dette betyr. Dere har et ansvar overfor deres innbyggere. Dere har blitt lagt merke til med å satse på bærekraftig utvikling. Dette kan dere bringe videre av verdi når dere eventuelt slår dere sammen med aktuelle kommuner, sa hun blant annet.
LES OGSÅ: Stor fare for at resultatet blir uten ønsket verdi

LITEN AKTIVITET

Fylkesmannen synes det er svært liten aktivitet rundt kommunereformen på Øvre Romerike.
- Kommunene har et oppdrag om å utrede dette, og dette må tas på alvor, sa hun.
Formannskapet har vedtatt å gjennomføre en brukerundersøkelse blant kommunens innbyggere, med utgangspunkt i samme type spørsmålsstilling som Eidsvoll kommune har benyttet. Denne ble forkastet etter å ha hørt fylkesmannens foredrag. I stedet ble det vedtatt å nedsette ei styringsgruppe bestående av utvidet formannskap som skal jobbe videre med kommunereformen fram mot neste sommer, som er fristen for å bestemme seg. Fylkesmannen skal så på selvstendig grunnlag gjøre en faglig vurdering av helheten i regionen og så overfor statlige myndigheter anbefale en framtidig kommunestruktur.
Staten har sendt signaler om at det kan brukes både pisk og gulrøtter for å få kommunene til å slå seg sammen. De som vegrer seg, kan miste småkommunetilskudd, mens de som er villige kan vente seg ekstra midler.
LES OGSÅ: Snakker sammen om sammenslåing

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.