Kassa var tom og kostnadskontrollen var mangelfull i Hurdal kommune. Nå viser regnskapet for fjoråret et brutto driftsresultat på 4,7 millioner kroner.

BEDRE RAMMEBETINGELSER

Rådmann Bente Rudrud Herdlevær skriver i en kommentar at hovedårsaken til det positive resultatet er bedre rammebetingelser enn forventet.

– Med dette utgangspunktet, kan Hurdal allerede fra 2017 begynne å bygge en solid kommuneøkonomi, bemerker rådmannen.

Fjoråret var økonomisk utfordrende for kommunen. Driften ble endevendt med en rekke omstillingstiltak.

Driftsinntektene økte med 17,8 millioner i forhold til budsjettert. Kommunen fikk inn 229,3 millioner kroner. Kostnadene derimot gikk opp mer enn forventet. Driftsutgiftene havnet på 224,5 millioner mot budsjettert 218 millioner.

Det betyr at vi gjennomfører tiltakene i henhold til tidsplan, og at de trer i kraft på ulikt tidspunkt.

SKATTEINNTEKTENE ØKTE

Skatteinngangen i Norge økte i fjor, og det ga Hurdal en vekst i frie inntekter på 2,7 millioner kroner. Pensjonskostnadene ble redusert med 2,1 millioner, og tilskuddsmidler til integrering og bosetting av flyktninger ga fire millioner i kassa.

– Nå har vi ikke fått saken til politisk behandling ennå, men jeg har sett noen av tallene. Det er selvsagt positivt i forhold til det vi fryktet skulle bli resultatet. Selv om vi i år har fått høyere inntekter enn budsjettert, dekker det ikke over ufordringsbildet vi har framover. Det er fortsatt stort, sier ordfører i Hurdal, Runar Bålsrud.

Under FYLKESMANNENS ØNSKE

Hurdal kom ut av 2017 med et netto driftsresultat på 2,26 prosent. Fylkesmannens ønske ligger på pluss tre prosent.

– Frykter rådmannen at Hurdal kan havne på Robek-lista med fjorårets resultat?

– Vi omstiller og tilpasser tjenesteytingen til tilgjengelige rammer med fokus på kvalitet

i tjenesteytingen og en bærekraftig økonomi over tid. Med fjorårets resultat er vi på vei i riktig retning. Kommunen må få kontroll på kostnadssiden gjennom den omstillingen som nå pågår, slik at vi kan bygge soliditet i økonomien framover. Risikoen for Robek er med fjorårets resultat lavere, svarer Bente Rudrud Herdlevær.

LES OGSÅ: – Dette vil merkes i alle sektorer

Fakta

I fjor ble det klart at Hurdal kommune må spare inn 12,5 millioner kroner i 2018 og ytterligere 4,5 millioner i 2019.

Kommunen må også nedbetale fjorårets underskudd på rundt tre millioner.

Hurdal har innført eiendomsskatt fra og med i år.

Regnskapet for fjoråret viser nå et netto driftsresultat på 2,26 prosent, mens fylkesmannen gjerne vil se tre prosent eller mer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.