Strikkepinnene klirret, garnnøstene ble mindre og mindre og skravla gikk på 55 damer i Søndre Samfunds storsal. Men det var i fjor. Nå er det igjen tid for å finne fram bønningen og komme seg til Søndre Samfund.

Bak arrangementet står strikkeklubben BCG garn og ablegøyer. Der er tre strikkeglade damer medlemmer – Gro Glorvigen, Caroline Nilsson og Bente Sjøberg.

MENN STRIKKER I LØYNDOM

Gro eier og driver garnbutikken Filos på Råholt. Hun selger hauger av garn, mønster og strikkepinner – og ikke bare til damer.

– Strikking er mer populært enn på lenge, og det er ikke bare damer som strikker. Også menn kommer innom og kjøper garn. De gjør veldig vakkert arbeid, forteller Gro.

– Var det mange menn på Søndre Samfund i fjor?

– Nei, ikke én. Menn strikker mer i løyndom. De er mer enn hjertelig velkomne til å delta i strikkehelga vår!

KURS OG FOREDRAG

Både lørdag og søndag blir det kurs, foredrag og felles strikking.

Foredragsholdere er strikkedesigner Tone Loeng og strikkedesigner Kaisa. Tone skal holde foredrag om ullvarehistorie, stedsnavn og koftehistorikk, mens Kaisa skal prate om gleden ved å strikke.

Kursene varierer fra kontestrikk, hekling, pjoning, magic loop til sokkestrikk.

– Jeg har opplevd at folk kan strikke de vakreste kofter, men ikke hælen på en sokk! Til helgen kan de lære også dette, forteller Gro.

– Er det felles kurs for alle samtidig?

– Nei, det er stasjoner. Man må ikke delta på disse om man ikke vil, sier Gro.

500 KRONER

– Det koster 500 kroner å delta. Da er det lunsj, middag, kaffe og kaker begge dager, forteller Gro.

– Det var da billig.

– Ja, dette skal være et nonprofitarrangement. Alle skal ha mulighet til å delta, uansett hvor tykk eller tynn lommeboka er. Vi skal ikke tjene penger. Det blir et lotteri, også, så det er lurt å ta med seg noen småpenger.

– Hvorfor tror du strikking har tatt seg opp de siste årene?

– Det er nok flere årsaker til det, men én av dem tror jeg er en reaksjon på kast-og-bruk-samfunnet. Mange unge vil ha noe som er varig og god kvalitet til seg og ungene sine. Ett solid strikkeplagg varer i mange år og kan gå i arv, svarer Gro Glorvigen.

LES OGSÅ: Strikket skjer på dugnad

Fakta

Strikking er en eldgammel teknikk. I en kvinnegrav i Thüringen fra omkring år 300 fant man to strikkepinner av bein. Fra omkring år 500 kjenner vi til strikkepinner av jern.

Nålebinding er en teknikk som mest forbindes med vikingene. Den samme typen plagg kunne lages med nålebinding som med strikking, men teknikken er svært forskjellig.

Dialektuttrykk for strikking er binding, bunding og spøt.

kilde: Wikipedia

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.