• PANORAMA. Både fra toppen og videre nedover, spesielt i den korte løypa, er det nydelig utsikt.

– Jeg har gått en strafferunde i dag. Det ble ingen tur hit i går. Derfor ble det dobbelt opp i dag.

Brede Løvlien sitter på benken på Ninabben og smiler. Han kommer opprinnelig fra Minnesund, men bor nå i Gullverket. Fra toppen kan han se utover begge steder. Det er blitt noen turer hit. I 2016 stoppet han opp på 153 toppbestigninger. EUB var med da han tangerte dette antallet i år. Og fortsatt har sommeren så vidt begynt. Målet om 365 turer til toppen innen utgangen av året er godt innenfor rekkevidde.

– Det er lettvint i forhold til jobben min. Jeg jobber i Statens vegvesen på Espa, og kjører forbi her hver dag. Da er det ikke så enkelt å finne på noen skikkelige unnskyldninger. Dessuten har jeg en stillesittende jobb. Det gjør at det føles ekstra viktig å bevege seg, sier Brede.

LES OGSÅ: Vegen til toppen av Kilimanjaro skapte vennskap for livet

Konkurrerte med venninner

Rekorden er 17 minutter – på den korteste løypa til toppen. Like fort gikk det ikke på de første turene.

– Nei, da måtte jeg stoppe flere ganger for å ta pauser og hente meg inn igjen. Jeg brukte faktisk dobbelt så lang tid som jeg gjør nå. Formen er blitt bedre. Jeg har nok gått ned noen kilo også, men vekta har stabilisert seg nå. En blir jo så sulten av å holde på med dette, humrer 41-åringen.

Han har ikke hatt noen problemer med å motivere seg siden starten. Det var likevel ekstra utfordrende å komme seg til toppen da det plutselig kom 40 cm snø på tampen av vintersesongen.

– Jeg bryr meg ikke om det regner eller snør. Du kommer langt med pigger og godt med klær.

– Vil du kalle dette en 40-årskrise?

– Enkelte vil sikkert si det, men for meg er det bare blitt en morsom vane. Jeg stortrives ute i naturen, sier familiefaren.

På turen har han sett alt fra elg til orm og grevling. – På én av turene kom det en kar løpende ned og fortalte at han hadde sett ulvespor. Jeg så det ikke selv, men han var ganske ivrig. I 2016 skrev EUB om eidsvollingen Erik Fremming som var 367 ganger på toppen av Mistberget i løpet av året. – For meg er dette bare litt vanlig galskap, sa han i EUB-intervjuet.

Venninnene Hanne Lise Gustavsen og Tone Merete Klavenes hadde en uhøytidelig konkurranse med Brede Løvlien om flest turer til Ninabben i 2016. Sistnevnte stakk av med seieren på målstreken – blant annet etter å ha tatt seg fire ganger til toppen på én dag i tett samarbeid med evigunge og spreke Henning Weaas. Duoen Gustavsen/Klavenes sier de har slakket litt av på tempoet i år, men har passert 70 turer hittil i år – og har cirka 220 turer fra mai i fjor til mai i år.

– Brede har vist en utrolig selvdisiplin, som går tur til Nabben i alt slags vær og hele vinteren igjennom med hodelykt og piggsko. Snø, is, regn og nå endelig godvær – hver dag i et helt år! Vi har konkurrert litt med han, men har måttet kaste inn håndkleet på nyåret. Han er rett og slett bare helt rå, sier Hanne Lise Gustavsen.

LES OGSÅ: På sitt mest aktive er Erik Fremming på Mistberget fire ganger om dage

– Bare begynn å gå

– Det er veldig bra at han tenker på egen helse. Han var jo aktiv i sine yngre dager, men så kom hus, hjem, jobb og barn, og da ble det ikke prioritert lenger. Nå har han funne en greie som han kan gjennomføre hver dag – Ninabben. Noen ganger har vi alle sammen blitt med og gått turen også. Det har for øvrig blitt mye mer enn Ninabben på ham også; det er motocross, sykling, rulleski, jogging og langrennsski. Så ja, jeg har merket forskjell. Han er mer ute og trener og mindre hjemme. Men det fine er at barna nå er så store at de blir med på mye av det han driver med. Nå gleder jeg meg til å bli kvitt krykkene, så jeg kan joine gjengen igjen også, sier samboer Lene Tjærebråten. Brede selv er ikke ett sekund i tvil om hvilke råd han vil gi til andre som måtte vurdere noe liknende.

– Begynn, ta det i eget tempo, sett deg et mål og gjennomfør det. For meg har dette vært utrolig motiverende. Det blir neppe 365 turer neste år også, men du skal aldri si aldri, smiler Løvlien.

TOPPER I VÅR REGION

 • Fjellsjøkampen i Hurdal kommune er 812,24 meter over havet og er det høyeste fjellet i Akershus, bare 7 cm høyere enn nummer to på listen, Lushaugen.
 • Mistberget i Eidsvoll kommune er 663 meter over havet og det neste høyeste fjellet i grunnlovsbygda.
 • Skreikampen er det høyeste fjellet i Eidsvoll med 698 moh.
 • Hasleråsen ssø er den høyeste toppen i Ullensaker kommune med sine 331,5 meter over havet.
 • Marifjell er den høyeste toppen i Nannestad med 717,4 moh.
 • Ursknappen er den høyeste toppen i Nes 501 meter over havet
 • Prekestolen er den høyeste toppen i Gjerdrum med 410,6 moh.

TOPPTIPS

 • Bakkeløping er på alle måter glimrende trening. I tillegg til å forbedre både kondisjon, utholdenhet og løpeøkonomi (populært sagt liter på mila), så bidrar bakkeløping også til at du blir en betydelig sterkere løper.
 • På fjellturer har du ekstra god grunn til å belønne deg selv på toppen, både gjennom en ekstra pause og ofte nydelig panoramautsikt.
Fakta

FAKTA OM NINABBEN

 • Ninabben er 433 meter over havet.
 • Du har forsert 249 høydemeter om du går fra parkeringsplassen ved Sollihøgda Trevare til toppen.
 • Den lengste løypa til toppen er på i underkant av tre kilometer.Den korteste er i underkant av to kilometer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.