Debutboken, Når fuglene slutter å synge, handler om Bern Juv som i 24 år hadde prøvd å slette grusomme minner fra tiden som FN-soldat i Libanon. Han returnerer til Libanon i 2006, og havner igjen midt i krigen den sommeren. Det blir også funnet tre lik i Eidsvoll, drap Juv blir fengslet for.

OPPFØLGEREN

Boken han gir ut nå har tittelen Krigerne. Her blir Bern Juv sluppet ut av fengsel etter å ha sonet drap han hevder ikke å ha begått, og ser frem mot ensomhet og et liv i Hurdal. Men fortiden innhenter ham, for ekskjæresten Minken har ikke gitt ham opp. Og hun vil ha ham med til Libanon, der hun arbeider med humanitære prosjekter. Flyktningeleirene hun jobber i finansieres på en lyssky måte. Nå er flere ute etter ressursene – og de er villige til å gå over lik. Igjen befinner Bern seg i stormens øye, i landet som har merket ham for livet.

TRE HODELØSE LIK I ANDELVA: Bruker lokalmiljøet som kulisser

– En direkte oppfølger til den første boken, med andre ord?

– For dem som leste den første er denne en klar fortsettelse, men den står helt på egne bein, sier Dahl.

– Når fikk du ideen til oppfølgeren?

– Da samboeren min og jeg bodde i Beirut i 2011-2012, midt under den arabiske våren. Den begynte å bli svært brutal og mange libanesere var redde for at krigen skulle spre seg fra Syria til dem. Vi satt midt i stormens øye og jeg fikk mye informasjon fra mange kanter, forteller han.

SPENNINGSROMAN

– Dette er ikke en krimroman men en spenningsroman som viser elementer av ulovligheter og brutalitet som hersker i krigssoner. Jeg tar ikke politisk stilling i boken, men jeg tar klart parti for de sivile som er krigens største ofre, sier han.

– Du nevner ulovligheter?

– I enhver krig skjer det mye ulovligheter, og krigssoner er fulle av gangstere som tjener store penger. Ett eksempel er alle de uerstattelige gjenstandene som er stjålet fra Irak, Syria og Libanon og solgt til svært velstående mennesker over hele verden, sier han.

– Er dette noe hovedpersonene også driver med?

– Ja. Den største krigeren av dem alle er Minken. Det store dilemmaet her er at hun går på tvers av lover og regler for å hjelpe andre mennesker, og roter seg dermed inn i sirklene til disse onde menneskene, sier Dahl.

– Har du blitt oppfordret til å skrive denne oppfølgeren?

– Etter den første sa mange at jeg ikke kunne slutte fordi de vil vite hvordan det går med hovedpersonene. Det får de vite mer om i denne boken, sier Bjørn Dahl.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.