• Utøya: Det er på Utøya hytta Hans Arvid Øberg finansierer skal settes opp. Foto: Knut Øsmundset

– Vi synes det er rørende at Hans Arvid velger å bruke en så stor del av sine egne penger på å lage et symbol etter 22. juli, sier Roy Schjetne. Han mistet sønnen sin Fredrik i terrorangrepene på Utøya i 2011.

–Det blir også sterkt at hytta får påskriften Eidsvoll og består av tre rom. Det var tre fra Eidsvoll på Utøya den dagen, sier Schjetne.

– AUF har stilt svært bra opp for alle involverte etter 22.juli-terroren. Derfor hadde jeg lyst til å gjøre noe overfor dem og med tilknytning til Utøya, sier Hans Arvid Øberg selv. Når EUB treffer ham har han med seg en bankremisse pålydende 666.000 kroner. Mottaker skal være Utøya AS, som er heleid av AUF.

– Underveis har jeg fått greie på at AUF hadde planer om å få opp en hytte til på Utøya. Mange ungdommer sover i telt på øya, men denne hytta vil kunne gi overnattingsfasiliteter med tak over for dem som måtte trenge det. Ønsket er å bidra positivt til videre aktivitet på Utøya, sier Øberg.

Beløpet han gir er nøyaktig det samme som Eidsvoll kommune fikk bevilget av Stortinget til psykososial oppfølging av berørte etter 22. juli-terroren. Kommunens bruk av disse pengene har vært omdiskutert.

– Formidabel gave

– Beløpet er i den størrelsesorden jeg hadde tenkt til å gi uansett, sier Øberg. Han sier hytta skal få navnet «Eidsvoll».

– Det er naturlig av flere grunner. Tre av dem som deltok på ungdomsleiren under terrorangrepet 22. juli kom fra Eidsvoll. I tillegg er Eidsvoll det norske demokratiets vugge. Demokrati er et sentralt nøkkelord for en stor del av aktiviteten på Utøya, sier Øberg. Sjekken ble overlevert AUF og Utøya AS under 1. mai-arrangementet i Feiring. Hovedtaler for dagen, Tonje Brenna, var selv på Utøya 22. juli. Hun beskriver Øberg-gaven som overveldende.

– Det er en formidabel gave og vil være midt i blinken for videre aktivitet på Utøya. Det er utrolig raust gjort av Hans Arvid. Utøya er et viktig sted for dem som er unge i dag og for ungdom i framtida. Det er bare blitt enda viktigere etter 22. juli i 2011, sier Brenna, nestleder i Akershus Ap og gruppeleder i Fylkestinget.

Hun synes det er ekstra fint at det kommer nye bidrag flere år etter. AUF-leder Mani Hussaini jubler også over det store bidraget fra Øberg.

– Det er fantastisk og enormt sjenerøst. Vi er svært takknemlige for alle bidrag som gjør at Utøya kan tas i bruk og gjøres tilgjengelig for enda flere. Det har vært et viktig mål for oss at Utøya skal være åpen og tilgjengelig for alle som vil komme, sier Hussaini.

Setter Romerike på kartet

– Du er selv fra Jessheim. Hva tenker du om at Utøya nå får sin egen Eidsvoll-hytte?

– Det er viktig å sette Eidsvoll og Romerike på kartet. På Utøya er det også en lang tradisjon med å navngi forskjellige steder og bygninger. I forhold til demokrati og demokratiforkjempelse er det også et passende navn. Vi har et eget demokratisenter der, hvor barn og unge fra Norge og resten av Europa kommer for å lære om demokrati, ytringsfrihet og hvordan vi skal verne om disse verdiene. Eidsvoll-hytta vil passe som hånd i hanske på Utøya, sier Hussaini.

– Dette vil øke overnattingskapasiteten innendørs betydelig. Det vil igjen føre til at vi kan øke aktiviteten som foregår på Utøya. Sommerleiren til AUF er godt kjent fra tidligere. I tillegg brukes øya av andre organisasjoner gjennom sommerhalvåret. Demokratiopplæringen er et slikt eksempel. Det er et gratis undervisningsopplegg for ungdomsskoleelever fra hele landet, sier Jørgen Frydnes, daglig leder i Utøya AS. Han bekrefter at hytta vil få navnet «Eidsvoll» og at den skal bestå av tre rom.

– Det er rørende, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.