• TA I FLERE TAK: Griet Julianus og de andre innbyggerne i Økolandsbyen bretter opp ermene og tar i flere tak når prestegårdshagen skal tilbakestilles til slik den en gang var.

Det er gartner Jan Høvo, som har sin jobb ved Slottet og er spesialist på historiske hager, som har engasjert seg i den store, gamle hagen i Hurdal. Det er oppstått et samarbeid med huseier, Opplysningsvesenets fond (OVF), og sammen skal de lage en langsiktig plan for hagen.

HISTORISKE VEKSTER

Hurdal prestegård ble bygget på stedet hvor storgården Gjøding sto. Den kan dateres tilbake til 1777. I 1829 ble prestegården bygget.

Gartner Høvo mener at det er logisk at den nye prestegårdshagen med stor sannsynlighet er basert på hage fra 1700-tallet.

På 1800-tallet endret hagemoten seg i Norge, fra mer kvadratiske former, til slyngende grusganger og organisk formende bed – også prestens hage i Hurdal.

Selv om hagen nå er overgrodd, sees flere steder historiske vekster, gamle frukttrær og et nedgrodd lysthus av hasseltær.

Et lite, hvitt hus i sveitserstil har dukket opp i den ene enden av hagen, det samme har en fontene.

– Den måtte vi grave fram, men vanntilgangen fungerer fremdeles. Til og med en kokegrop fra tidlig jernalder, ligger der, helt overgrodd, forteller Griet Julianus.

Hun bor i Økolandsbyen, er tidligere styremedlem og hageinteressert.

Det blir et stort arbeid å tilbakestille hagen til fordums prakt, og det arbeidet skal innbyggerne i Økolandsbyen gjøre – godt hjulpet av midler fra OVF.

Som om ikke dette skulle være nok, er det planlagt utvikling av en spiselig besøkshage i den bakre delen av prestegårdshagen.

Økolandsbyen vil inngå et samarbeid med KVANN, som også kaller seg Norwegian seed savers. De vil bidra med all sin kunnskap i planlegging og tilrettelegging.

I kveld, torsdag, er det altså hagevandring for folk flest – det vil si alle som har lyst til å komme og høre om den historiske prestegårdshagen, under guiding av gartner Hømo.

LES OGSÅ: Lyst til å dyrke egne grønnsaker?

Fakta

Prestegården i Hurdal er bygd på tuftene til storgården Gjøding.

Prestens hage er antatt basert på en hage fra 1700-tallet.

Hagen er i dag nedgrodd, men den skal nå restaureres i et samarbeid mellom Opplysningsvesenets fond, Økolandsbyen og slottsgartner Jan Høvo, som er ekspert på gamle hager.

I dag, torsdag, inviteres interesserte til åpen hagevandring.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.