Ei kasse full med ferske, røde og saftige jordbær var godt plassert foran i baugen på båten da Tuva (7) og Heine (9) Stigersand, sammen med både bestefar Hans og pappa Espen, satte kursen ut mot Skibladner tirsdag formiddag. For søskenparet ble det første tur med et slikt oppdrag, men båter lastet med røde fristelser var slettes ikke et sjeldent syn i Feiring på 1940- og 50-tallet.
Tidligere jordbærbygd
- Både før og etter krigen leverte folk herfra ferske jordbær og poteter til Skibladner. Faren min, Peder Stigersand, rodde ofte utover med forsyninger, forteller Hans Stigersand.
For selv om det kanskje ikke er mye jordbær igjen i bygda den dag i dag, var jordbærdyrking en viktig inntektskilde før i tida.
- Det var mye jordbær rundtom i bygda i tidligere tider. Her på gården hadde vi i alle fall tre mål med bær, forteller Stigersand, og legger til at de i dag bare har noen få rekker med jordbær til eget bruk.
Jordbær både var og er en viktig ingrediens på Skibladners velkjente meny. Laks med agurksalat til middag, og jordbær med fløte til dessert, er nesten obligatorisk dersom man skal på tur i mjøslandskapet med Mjøsas hvite svane.
LES OGSÅ: Kom hjem for å se Skibladner
FOLKELIV I FEIRING
Både Tuva og Heine var spente på om de reisende om bord på Skibladner ville ha jordbær.
- Vi gleder oss til å ro utover, smilte de to, før de gikk om bord i båten som skulle frakte dem ut til den 160 år gamle hjuldamperen.
Og det var godt med liv da Skibladner kom dampende med sitt følge opp til Stigersand gård, helt nord i Feiring. Langs mjøskanten sto små og store, og unge som gamle. Flagg veivet i vinden, og det var både vinking og tilrop fra de frammøtte.
- Oi, se på de bølgene da! ropte Ivar Røise Saxhaug (6), Anne Nordahl (7), Emilie Evensen Bråtån (12) og Andrine Beate Wangen (11) da Skibladner kom dampende.
Sammen med et titalls andre oppmøtte vinket de farvel til båten og dens følge da den reiste videre på sin ferd oppover Mjøsa.