Svaret er ja - på en genial kjolebyttekveld på ungdomsskolen.

- Jeg blir helt rørt og satt ut. Dette er helt vilt. Jeg bare må ha den kjolen.

Vi er på byttekveld på Vilberg ungdomsskole. Kine Emilie Lohse (15) har akkurat funnet drømmekjolen og kommer løpende ut av klasserommet - med gledestårer i øynene. FAU fikk ideen om å arrangere en kjolekveld der ungdommene kunne kjøpe og selge billige bruktkjoler og bruktdresser. Det ble en braksuksess.

- Denne koster ikke mer enn 1.600 kroner. Det er nesten ikke til å tro. Jeg må ha den, sier Lohse entusiastisk.

Ved siden av henne står Ida Kosberg Strømsborg (15). Hun er også i ferd med å gjøre et kjolekupp. Den rosa ballkjolen sitter som et skudd og har falt i smak.

- Det føles som drømmekjolen, og den koster ikke mer enn 800 kroner. For denne her. Prisene er helt vanvittige, sier hun.

LES OGSÅ: Ballkjoler får nytt liv

Motvirker kjøpepress

Alle er vinnere på byttekvelden. Kjøpelystne ungdommer og prisbevisste foreldre. Utenfor står verken helikoptre eller limousiner parkert. Kjøpepresset er fraværende.

- Det vokste fram som en idé i forbindelse med skoleballet i fjor. Det er litt lettere for gutta. De kan gå i konfirmasjonsdressene. Men jentene går ikke i bunaden på skoleballet. Det gjør fort noe med kjøpepresset, sier FAU-leder Christine Meklenborg Salvesen.

FAU-kollega Eva Smedsrud lanserte ideen om en egen kjolekveld med brukte festklær for salg. Skoleballet for 10. trinn går av stabelen i januar.

- En splitter ny ballkjole kan fort koste 4.000-5.000 kroner. Det er fryktelig mye penger. Derfor tenkte vi at en slik bruktkveld måtte være perfekt. Da kan tidligere elever selge sine festplagg som fort bare blir hengende i skapet, og kjøperne kan gi dem nytt liv. Dette er bra for alle, sier Smedsrud.

LES OGSÅ: Vil løfte elevenes mattekunnskaper

Stylet av lokale

I fjor var det faktisk elever som reiste til Oslo og ble stylet på Jan Thomas Studio i forkant av det ærverdige skoleballet. På bruktkvelden stilte frisører fra Studio Åttien opp. De viste fram hvordan man kan bli festfine på håret - og ga også stylingtips. Anne-Berit Granli var også én av dem som stakk innom og solgte en ballkjole. Hun synes kveldsinitiativet er fantastisk.

- Dette er helt fritt for kjøpepress og kjoler til elleville priser. Jeg har med kjolen til datteren min, Hedda. Den kostet i underkant av 2.000 kroner ny. Hadde det vært en slik kveld da hadde vi garantert handlet her, sier hun.

Totalt ble det levert inn 20 kjoler for salg på bruktkvelden. Åtte av disse ble solgt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.