Mens Torleiv Vika satt i kirken da nevøen John-Erik Vika giftet seg i februar i år, fikk han nok av sin dårlige samvittighet.

– Det eneste jeg kan si i denne sammenheng er unnskyld – og minne om de ordene biskopen sa: Kjærligheten er det største, skriver den tidligere lederen av Beredskapstroppen i Politiforum - som er politiets fagblad. 

HETS

Sammenhengen Torleif Vika sikter til er Oslo-politiets oppførsel mot homofile menn på 1960 og 1970-tallet. Det var da forbudt for menn å ha sex med andre menn. Mange homofil møttes dermed i smug, blant annet i hovedstadens pissoarer. Og det var her politiet diskriminerte, skal vi tro Vika som var på Grønland politistasjon.

– Når meldingen om å kjøre til pissoarene for å fjerne ansamling av mannspersoner kom, visste vi at det var homofile der. Det ble nok enkelte ganger fra oss kommentert med noe nedsettende ytringer. Vi kunne heller ikke tenke oss at det var noen politifolk som på den tiden hadde legningen, men det var nok det, skriver han.

– Når politiet gikk ned den ene trappen forsvant de som hadde tilhold der nede opp den andre. De prøvde å skjule sin identitet, skriver den tidligere polititoppen når han nå lufter sin dårlige samvittighet i full offentlighet.

– Disse minnene har nok vært der hele tiden, men ble forsterket ved at min nevø John-Erik Vika ble vigslet til Kjell-Jostein Andersson i Eidsvoll. Det er lang vei fra de mørke pissoarene til lyset og varmen i kirken, skriver han.

GLAD

Nevøen John-Erik Vika er ordfører i Eidsvoll, og politimann i sitt profesjonelle liv.

– Det står veldig respekt av unnskyldningen. På hans tid var samfunnets normer annerledes enn i dag, og at han i så voksen alder sier dette er fantastisk, sier ordfører Vika.

– Da jeg gikk på politihøgskolen på 1980-tallet kan jeg ikke huske at dette var tema. Og jeg hørte sjelden eller aldri slike ytringer, men da var det noe stigmatisering av saggere for eksempel. Da jeg underviste der på 1990-tallet var stigmatisering av minoritetsgrupper imidlertid en viktig del av undervisningen, så verden har heldigvis gått framover, påpeker han.

– Visste du om leserinnlegget til onkelen din?

– Ja, vi snakket om dette i forkant. Han har alltid vært en støttespiller for meg, og jeg ble veldig glad for at han går ut offentlig på denne måten. Det er raust gjort, synes ordfører John-Erik Via.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.