Eksempelvis Therese Johaugs dopingdom. Den koster millioner å gjennomføre, til tross for at hendelsesforløpet var klart noen minutter etter at saken «sprakk». Det har ikke vært noen dissens om hva som har skjedd. Johaug har ikke tatt dette forbudte stoffet i en prestasjonsfremmende hensikt, som doping jo er. Likevel bruker idretten millioner på å få henne dømt. Det er å håpe at samfunnet ellers bruker mindre ressurser på så opplagte saker som burde vært bedømt med en forseelse eller bot, eventuelt en utestengelse 2-3 måneder for uaktsomheten. En idrett og en etikk på ville veger?

Saken om ny Vilberg barneskole er i ferd med å ende i en farse. Hvem bestemmer, det lokale demokratiet eller det overordnete demokratiet, representert ved Fylkesmannen? Ullensakers ordfører har ment at fylket/fylkesmannen blander seg for mye inn i lokale saker, er det samme i ferd med å skje i Eidsvoll?

Det er mange hensyn i en sak om bygging av ny skole. Aller viktigst er hensynet til elevene. Men det overordnete samfunnet har satt noen retningslinjer for hvordan det norske samfunnet skal utvikles, inkludert hvor vi skal få lov å bygge og bo. Disse retningslinjene håndteres av Fylkesmannen.

Fylkesmannen sier at utbygging skal skje i eller nær sentrum med gode kommunikasjoner. Det skal heller ikke bygges unødig på landbruksjord. Dette er bakgrunnen for Fylkesmannens nei til skole på Tynsåkjordet. Flertallet av politikerne i Eidsvoll mener at denne plasseringen er så riktig at landbruksjord bør tas. Ære være lokalpolitikere som tar opp kampen mot de over seg.

Alternativene er visst ikke mange. Trolldalen var utpekt som skoletomt da vi bygde hus i Styrilia i 1977-78. Skolen skulle komme som en følge av utbyggingen i Styrilia og Finbråtalia. Våre fire barn ble skysset til Vilberg skole. Det kom ingen skole i Trolldalen den gang da hele skoleklasser bodde i lia rundt oss.

Fortsatt er skoletomta i Trolldalen regulert til skoletomt. Bygging kan starte. Det kommer antakelig også et nytt boligfelt i nærheten som kan tiltrekke elever til nærskolen igjen. Og de andre elevene fraktes allerede i dag til nåværende Vilberg skole, sentralt ved Sundet. Bomønsteret er ikke som på 1970-tallet da man bygde ut felt for barnefamilier.

Skulle man velge Trolldalen, må man vite at det må bygges mye infrastruktur før det kan fungere. Gang- og sykkelveger må på plass fordi trafikken på Styrivegen vil bli en helt annen.

Aps Olav Resaland og kommunestyrets flertall vil ikke gi opp Tynsåkjordet. Hvis de må det, satser Resaland på et annet jorde nærmere Eidsvoll videregående skole. Hvor realistisk det er, vites ikke nå.

Skolen bør ligge sentrumsnært, er også et av kriteriene fra Fylkesmannen for skoleutbygging. Det gjør det lettere for alle, elever, foreldre og ansatte å komme til og fra skolen. Da dukker igjen nåværende skoletomt opp som et alternativ om Tynsåkjordet må skrinlegges.

Er den så liten som mange hevder? Jeg tror ikke det. Kommunen eier også området med Vilberg barnehage. Både skolen og barnehagen kan trenge oppgradering og fornyelse. En virkelig framtidsrettet utbygging, sentrumsnært og nær kollektivknutepunkt vil være å se på hele dette området opp til ungdomsskolen.

Rådmannen har lagt fram en kostnadsberegning der Tynsåkalternativet er billigst. Likevel er ikke forskjellene så store i hans framlegg at det bør stoppe politikerne i å tenke riktig stedsvalg. Det er i området Vilberg/Tynsåk der alle skoler nå ligger og bør ligge.

Dersom Tynsåkalternativet må forkastes må nåværende skoletomt bli alternativet: Riv det gamle, bygg nytt, både skole og barnehage på Vilberg. Inviter arkitekter til en konkurranse for å se på mulighetene for en trinnvis riving/nybygging i området. Når en ser hva som skjer med skolebygging andre steder i landet, er det vanskelig å forstå et dette området ikke er stort nok til å huse både ny skole og barnehage. I følge kilder jeg har hatt kontakt med, som driver i faget, bør det være mer enn nok plass. Det går an å bygge både skole og barnehage i høyden også, slik det gjøres andre steder. Og felles utnyttelse av idretts- og uteanlegg blir en gevinst. Samtidig vil man kunne løse de store trafikale problemene som er i området.

Og Vilberg vil virkelig bli Campus Vilberg/Eidsvoll, slik Aps Resaland har antydet. Sentralt i Eidsvoll sentrum.

PS. For å avklare at jeg ikke har noe sterkt følelsesmessig forhold til den gamle skolen: Jeg har ikke vært elev ved Vilberg skole, men husker med gru besøkene hos skoletannlegen. Allerede da, på tidlig 60-tall, virket skolen gammel og sliten. Siden har jeg hatt fire barn gjennom skolen og lokalitetene de er tilbudt har vært til dels nedslitt. Men en god lærerstab har reddet innholdet.

LES OGSÅ: Resaland: – Meningsløst å velge ny skoletomt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.