Glenn ligger over sin kjære Venus når veterinær Knut Arne Næverdal, bestyrer av Ullensaker Dyreklinikk, stikker sprøyta som skal sette en stopper for hundens lidelser. Den store mannen hulker og stryker over den brune pelsen. Så er det over. Det er bare sekunder mellom liv og død.

INGEN VEG UTENOM

Men det var ingen veg utenom. Venus var uhelbredelig syk. En stor kreftsvulst hadde fått overtaket. Glenn så at Venus led. Han måtte ta den tunge beslutningen om å be veterinæren å sette en sluttstrek.

- I natt har jeg ikke sovet ett sekund. Jeg har gruet meg så forferdelig til dette, sier Glenn.

Han sitter på gulvet ved siden av sin kjære Venus - en blanding mellom amstaff og bokser. Venus er ti år, og Glenn har hatt henne i fem.

- Hun er en omplasseringshund. Stakkars Venus. Hun har ikke hatt det godt. Var eid av en narkoman. Venus ble funnet sammen med ham. Da var han død. Og nå skjer dette forferdelige her. Venus har blitt hele familiens kjæledegge. Hun er rolig og har et godt gemytt. Alle i familien elsker henne. Nei, dette er bare så vondt, sier Glenn og styrker over den strie brunsvarte pelsen. Venus peser og legger seg ned og reiser seg opp igjen.

- Jeg tror hun vet hva som skal skje. Det har hun visst helt siden jeg tok beslutningen om å avlive henne, sier Glenn.

- Er du klar? spør veterinær Knut Arne.

- Ja, svarer Glenn - og innsovingssprøyta blir satt i Venus.

RETT BESLUTNING

- Vi har hatt mistanke om at noe var forferdelig galt. Venus klarte ikke å bæsje. Hun virket utilpass og hadde tydelig vondt. Resultatet av blodprøvene var ikke gode, forteller hundeeieren.

- Venus har en inoperabel kreftsvulst som strekker seg fra endetarmen og inn i magen. Den trykker på tarmen slik at avføringen ikke kan passere og komme ut. Hunden lider, og Glenn er et eksempel på en ansvarsbevisst hundeeier. Han har tatt rett beslutning ut fra hundens eget beste, sier veterinæren.

EN LANG OG VOND HALVTIME

Glenn stryker og stryker over pelsen til sin kjære venn. Venus ligger på gulvet og er i ferd med å sovne. Hunden er operert flere ganger tidligere, for en stor, men godartet svulst i skjeden og for å fjerne noen fettkuler. Men hun kom seg alltid på beina og tilbake i fullt firsprang. Men ikke denne gangen.

En lang og vond halvtime ligger foran Glenn.

- Nå går klokka fryktelig sakte, sier han.

- Dette forferdelig vondt, men innerst inne vet jeg at jeg gjør det rette. Det er en trøst.

OVER PÅ NOEN SEKUNDER

Venus sover dypt på gulvet.

Veterinæren og Glenn løfter ham over på en benk.

Når Knut Arne setter sprøyta, ligger Glenn over Venus og holder henne fast. Det hele er over på noen sekunder. Glens ansikt er rødt og tårevått. Han hulker høyt.

- Vil du være litt alene med henne? Skal vi gå ut? spør veterinæren.

Glenn nikker.

ANSVARSFULLE EIERE

Knut Arne snakker rolig. Han virker upåvirket.

- Jeg har et profesjonelt forhold til dette, men jeg må innrømme at jeg blir beveget hvis jeg kjenner eieren og har hatt dyret som pasient gjennom mange år. Det er utrolig å se hvor knyttet eieren blir til kjæledyret sitt. Det blir som et familiemedlem, og det kan være utfordrende å få eieren til å innse at nå har dyret fått nok, sier han.

Gamle hunder blir ofte rammet av kreft, slik som Venus ble.

- Vi avliver aldri dyr uten å stille spørsmål først. Er dyret uhelbredelig sykt, er det det beste. Andre ganger kan det være at noen i familien har blitt allergisk eller familien har kommet inn i en fase hvor det er vanskelig å ha et dyr. Er dyret friskt, anbefaler vi da eieren å lete etter et annet hjem. Vi er også behjelpelige med omplassering. Friske dyr avliver vi ikke, sier veterinæren.

Han anbefaler sterkt dyreeiere til å forsikre dyrene sine.

- Da trenger man ikke å ta økonomiske hensyn ved eventuell behandling, sier han.

KREMERES

Glenn har bestemt seg for hvordan Venus skal behandles nå som hun er død.

- Hun skal kremeres separat og asken etter henne skal jeg ha i en vakker urne, sier han.

- Jeg kommer aldri til å få en slik hund igjen. Hun var en stor kjærlighet, sier Glenn.

Veterinæren sier at han har avtale med Dyrekrematoriet i Oslo og Akershus, som ligger i Bønsdalen i Eidsvoll.

- Innehaveren kommer hit og henter de nedfrossede kroppene som blir forsvarlig brent etter alle lover og regler. Noen eiere ønsker å legge kjæledyret sitt i ei grav. Det må i så fall gjøres også etter visse retningslinjer. Det er mer ordnede forhold rundt dette nå enn det var tidligere, forteller veterinæren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.