- Skatteveksten skyldes blant annet at personlige skatteytere har foretatt en tilpasning til skattereformen i 2016 ved å ta ut store utbytter i 2015. I tillegg har kommunen hatt god vekst i befolkningen de siste årene. I 2015 var det en vekst på 3,2 prosent, sier Runar Nilsen, økonomisjef i Nannestad kommune.

TRE PROSENT MER ENN LANDET

Økningen i skatteinntektene fra 2015 til 2016 tilsvarer en vekst på 12,1 prosent.
Samlet for alle kommunene i Norge utgjorde skatteinntektene i fjor 149,8 milliarder kroner. Det utgjør en vekst på 9,7 prosent fra året før. Regjeringens anslag i høst var på 8,7 prosent.
- Brutto skatteinntekt per innbygger i Nannestad utgjorde 25.000 kroner i 2016. Nivået ligger 13 prosent under det nasjonale snittet på 28.733 kroner, opplyser Nilsen.

OPPJUSTERT BUDSJETT

Budsjettert skatteinngang for Nannestad kommune var i 2016 opprinnelig 290,5 millioner kroner.
- Dette ble oppjustert til 295,5 millioner kroner i forbindelse med kommunestyrets behandling av 2. tertialrapport. Skatteinngangen er således 11,2 millioner kroner høyere enn justert budsjett, sier Nilsen.

RIKTIGE BOLIGKONSEPTER

- Det er svært hyggelig at utviklingen vi så fram til september har fortsatt. En betydelig årsak til den gode utviklingen ligger i den utbyggingspolitikken vi har ført i kommunen. Utbyggerne har bidratt med boligkonsepter som har truffet markedet og det bygges i alle deler av kommunen. Dette gjør også at voksesmertene blir mindre, blant annet ved at skoler og barnehager klarer å absorbere veksten, sier Hans Thue (Ap), ordfører i Nannestad.
Han mener at å legge til rette for boligbygging i gangavstand rundt barneskolene har vært klokt, framtidsrettet og miljøvennlig.
- I disse dager åpner vi dessuten deler av den oppussede ungdomsskolen. Til høsten vil hele skolen framstå i ny drakt og med den kapasiteten som er nødvendig for også å imøtekomme utviklingen, sier ordføreren.

GIR BEDRE ARMSLAG

Thue mener den økte skatteinngangen vil gi kommunen noe bedre armslag både på kort og lang sikt.
- På kort sikt gir det et økt overskudd i 2016. Dette er disponibelt fordi de ansatte ser ut til å levere et regnskap som samsvarer med budsjettforutsetningene. Vi har mange viktige tiltak som kan trenge et engangsløft. Blant annet er det åpenbart at sentrum trenger en ansiktsløftning. Dette er noe jeg jobber med og som jeg regner med oppslutning om, sier han.
LES OGSÅ: - Det er spesielt å være ordfører i Nannestad akkurat nå. Det er en voldsom vekst

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.