– Lag landets største spesialbutikk for kokebøker, svarte Einar Røhnebæk da en gårdeier på Vulkan i Oslo spurte om han hadde en idé til hva de kunne bruke det tomme lokalet de hadde hatt møte i.

– Kan du, svarte gårdeieren kontant, og dermed rullet ballen.

– Vi bygde en bokhandel på åtte og en kvart dag – alt inventaret er gjenbruk fra en annen bokhandel, sier han.

TUSENKUNSTNER

Røhnebæk har hatt en temmelig variert yrkeskarriere. Sin journalistiske karriere startet han her i EUB før han gikk videre til VG og Se og Hør.

HUSKER DU DENNE: Populær restaurant reddet fra konkurs

– Jeg er den dårligste reporteren de noen gang har hatt i Se og Hør. Det har jeg gode kilder på, bemerker han.

Han er bokforfatter, har jobbet med film, i forlagsbransjen, og mange år i TV. For fire år siden startet han Spetakkel forlag, og 11. oktober i fjor åpnet han Spetakkel Bar & Kokebokhandel ved Mathallen, som har Norges største utvalg av kokebøker. Beliggenheten blir neppe bedre, i byens store matmekka ferdes mange mennesker som er glad i mat og matlaging. Og kokebøker.

– Hvorfor en slik bokhandel?

– Fordi den hører hjemme her, og det er mye morsommere å drive en spesialbutikk enn å prøve å selge alle sjangere. Dessuten har jeg alltid hatt mange ideer, og dette er en av dem.

LES OGSÅ: Skrev kokebok uten å nevne trøfler

Med skjenkebevilling i lomma brukes lokalet også som bar.

– Vi leier ut til alle som trenger et lokale, fra bokslipp til eventer, eller intime konserter. Og vi ordner selvsagt alt, inkludert mat fra aktørene rundt oss, sier han.

ELVIS

Etter noen runder i Spetakkel blir man minnet om hvor lite man egentlig kan på matfronten. Her er alle mulige kokebøker – mange retter er nok svært lite brukt i Steinrøysa – inkludert fem fra Elvis Presley.

– Det er jo perlene, sammen med Sophia Lorens. Trøbbelet er å ikke ville kvitte seg med ting, påpeker Røhnebæk.

– Er alle til salgs?

– Ja, men jeg liker det ikke.

– Hvor får du tak i brukte kokebøker?

– Jeg raider loppemarkeder, og folk kommer innom her fordi de vil kvitte seg med herligheter.

– Hvordan blir veien videre?

– Det vet jeg ikke. Denne bokhandelen er ikke min, den er brukernes. Det er de som bestemmer hva dette skal være og hva vi skal fylle den med, sier han.

BRENNEVIN

– Har du andre planer?

– Cognac-ekspert Marthe Bøhn fra Vormsund og jeg er i startgropa med å skrive boken «Brennevin for nybegynnere». Hun kan alt om brennevin, og sammen tar vi leseren med på hvordan man bør drikke det, og hva. Vi kan allerede nå avsløre hva som er den største utfordringen med å drikke brennevin, og det er mengden; altfor mange drikker for mye, sier Einar Røhnebæk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.