De fleste Akershus-kommunene opplever befolknings- og trafikkvekst. Da er det fornuftig at mye bolig- og næringsutbyggingen foregår nær kollektivknutepunkt slik at vi sparer natur og dyrket mark, samt at vi i størst mulig grad kan gå, sykle og reise kollektivt. Det er likevel noen men’er. Om stadig flere bor tettere ender mange steder opp med å miste mye av det grønne preget som er noe av de vi setter pris på i Akershus.

Med sterk vekst og fortetting kan vi miste disse kvalitetene. Vi bor høyere og tettere, men tettstedene domineres av stadig minkende fellesarealer og gode møteplasser, og preges av asfalt og betong. Hvis vi går på kart.finn.no og kikker på tettstedene våre, ser vi hvordan veier og parkeringsplasser og golde fortau dominerer. Vi ser også en ting til, som er lite diskutert, og det er alle de nakne takene som ligger som avstengte ørkener. De kan dekke opp mot halve arealet i noen områder, og ligger der avstengt både for planter, dyr og mennesker, og brukes oftest heller ikke til annet nyttig.

Når vi skal bo tettere må vi begynne å tenke annerledes om tak. Hvorfor er ikke de fleste tak i byene og tettstedene våre åpne for alminnelig bruk? Greit, litt tilpasninger trengs, men dette er svært attraktive arealer, så i hvert fall på nye bygg bør dette vanligvis ikke være noe problem. I det minste kan de være terrasser og oppholdsarealer for de som bor eller bruker bygget, mens ubrukte arealer, eller arealer som ikke så lett kan benyttes til annet, med fordel kan brukes til solceller eller annen soloppvarming. Andre steder kan det anlegges parker, kjøkkenhager, parseller og skolehager. Grøntarealer til å oppholde seg i og for dyrking av egne grønnsaker er knapphetsgoder, så da må vi jo legge til rette for bedre bruk av de arealene vi har!

Kanskje er det vanetenkning som gjør at vi fortsatt bygger asfalt og betongørkener med avstengte arealer i høydene. Også på bakkeplan må vi tenke annerledes og bringe inn mer vekster, og sørge for flere innbydende fellesarealer. Og når en bedrift eller kommunen planter, sørg for at det er bievennlige planter, og kanskje at det er bær og frukt slik at fellesrommene våre får noen kvaliteter også der? Det fine med disse grepene er at de ikke bare er bra som klimatilpasning, men at de også er positive for folkehelse og trivsel.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.