– Enhver eidsvolling bør kjenne historia si, dette var jo det eneste gullverket i det dansk/norske kongerike. Det var jo helt vilt når man tenker på det, sier Hanne Østby i Eidsvoll amatørteater.

Hun er manusforfatter og regissør på stykket, og har lest seg godt opp på bygdas historie.

– Jeg elsker å lese meg opp på lokalhistorie. Det har vært veldig lærerikt. Så er det veldig gøy å spinne litt kreativt på den opprinnelige historia, sier Østby.

Sov tre i høyden

Stykket handler om tida da 80 gruveslusker bodde i ei sluskebrakke, og ble passet på av ei streng kokke.

– De brukte kvikksølv for å få ut gull, og de var nok skikkelig forgifta. De sov lite, og de var dauhørte alle mann på grunn av knuserne som gikk hele tida. De lå tre i høyden, og spelte og drakk og slåss hele tida, forklarer Østby.

LES OGSÅ: Utstilling om Eidsvoll Amatørteater sentral ved åpningen av bygdetunet

Historie og Humor

Stykket har mye historie, litt fiksjon, og en god porsjon humor.

– Direktøren kunne ikke norsk, så han ble opplært til mye feil bruk av språket, blant annet en del banning han ikke var klar over. Det er historisk moro, sier Østby.

Språket i stykket er selvfølgelig på kav gammalt gullverks-mål, spekket av gamle eidsvollske uttrykk.

– Det kan je kavere for, sier Østby og ler.

Skurken i stykket blir kalt «Lyngsvarten», og er på jakt etter gull og vakre damer.

Tidsriktig bil

«Gull og gråstein» blir litt oppdatert hvert år. Manus får en liten vri, og Hanne Østby får ideer. I år fikk hun ideen om at direktørparet på Gullverket, herr og fru Dickinson, skal bli kjørt inn til Løntjernbråten i en tidsriktig bil.

Veteranbilentusiast Anders Kristiansen stiller med en helt strøken Panhard fra 1913.

takknemlige

Eidsvoll amatørteater står for det sceniske, og Lions fikser alt det andre. De selger mat og drikke, ordner bord, stoler, telt og matsal. Lions har også organisert skyss fra parkeringsplassen, og inn til selve Løntjernsbråten, for dem som syns det kan være for langt å gå innover i skauen.

– Vi er veldig takknemlig for alt Lions gjør. Og ingen behøver å være redd for å ikke komme fram, selv om det er langt inn i skauen. Her blir man kjørt helt fram til døra, sier Østby.

Fakta

  • Eidsvoll amatørteater (EAT) ble stiftet i 1978.
  • Teateret har sju produksjonsgrupper, som er særlig aktive under store forestillinger: Disse er: lys/lyd, kulisse, scenografi, kostyme, sminke/hår, arrangement og PR.
  • Teateret holder for tiden til på Eidsvoll prestegård.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.