Hege Svendsen tok nylig førerkortet som 40-åring. Nå har hun planer om å gi bånn gass i valgkampen.

– Drømmen og målet er å ta førersetet i kommunen. Jeg går aldri inn i noe 100 prosent. Det blir alltid 200 prosent, sier Svendsen.

Eidsvoll Verk-kvinnen er uansett historisk som den første kvinnelige ordførerkandidaten i Eidsvoll Ap.

– I grunnlovsbygda er det jo trist at vi ikke har hatt flere kvinner med i toppen, sier Svendsen.

Mennene dominerer

306 dager før neste valg er trenden krystallklar i vårt distrikt: Åtte av ni valgte ordførerkandidater er menn. Både i Ullensaker Frp og Nannestad Ap tyder også alt på valg av menn:

I Eidsvoll er John-Erik Vika (Sp), Christoffer Nyborg (H) og Thomas Jacobsson (Frp) valgt, i tillegg til Hege Svendsen (Ap).

I Ullensaker er Eyvind J. Schumacher (Ap), Lars Halvor Stokstad Oserud (Sp) og Willy Kvilten (H) klare. I Frp kan det bli en duell mellom Staahle og Espelund.

I Nannestad er Christian Bendz (H) valgt. I tillegg innstiller Ap på sittende ordfører Hans Thue.

I Hurdal er Bjørn Brekke (H) valgt.

– Oi, én av ni høres umiddelbart temmelig lavt ut. Det er et mønster i at menn tar flere av topplassene enn kvinner. Her er det nok flere ting som påvirker, alt fra at menn sannsynligvis har lettere for å stikke seg fram til kulturelle faktorer i partiene, sier Thomas Jacobsson, Frps ordførerkandidat i Eidsvoll.

Vil ha fram kvinnene

– Hvordan kan man jobbe for å få flere kvinnelige toppkandidater?

– Respekt for hverandres meninger på tvers av partiene, en møtebelastning som ikke blir unødvendig stor for verken arbeidstakere eller familiefolk og en anstendig tone i debattene er nok enkeltfaktorer som kan bidra til å bedre rekrutteringen til politikk generelt. Jeg er helt sikker på at en bedre rekruttering også vil bidra til å løfte fram enda flere av de dyktige kvinnene som jeg vet at finnes i politikken, sier han.

Eidsvolls varaordfører Einar Madsen (Ap) sier de ikke bevisst valgte en kvinne som toppkandidat.

– Vi tok den beste kandidaten. Så enkelt, sier han.

– Hvorfor er menn i så klart flertall som ordførerkandidater?

– Det er mulig gammel mannssjåvinistisk kultur henger litt igjen. Kvinnene er også mer beskjedne og ikke like mye frampå. Dessverre passer nok også politikken bedre tidsmessig for en mann enn en kvinne, som ofte tar mer ansvar i hjemmet og tar seg av små barn. Det burde overhodet ikke være sånn, men det henger nok fortsatt litt igjen, sier Madsen.

– Hva ville politikken fått med flere kvinner – også på toppen?

– Norge trenger et mykere samfunn, dugnadsånden må gjenopplives og vi må respektere hverandre bedre enn vi gjør i dag. Det er verdier som kvinnene er krystallklare på og flere kvinner vil forhåpentligvis gi en positiv utvikling på slike områder, sier Madsen.

Hege Svendsen tror det kan være krevende for kvinner å bli nominert som toppkandidater.

– Du skal stå i det i media, i partiet og i nominasjonsprosesser. Det sies også at menn ofte velger menn ved å krysse de inn. Det norske språket er også bygd opp av at viktige verv har mannsnavn, som rådmann og formann. Kvinnelige ord blir ofte brukt som skjellsord, som du kjører som ei kjerring. Vi kvinner er heller ikke gode nok til å støtte hverandre. Vi har også dårlig samvittighet for å ikke strekke til på hjemmefronten, mens menn kanskje hopper mer i det, sier Svendsen.

Hun sier kvinner må si mer ja og våge å ta mer plass.

– Kvinnene må heies fram. Ikke bar huk av på menn, sier hun.

– Fortsatt en lang vei å gå

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) er ikke fornøyd med det lave antallet kvinner på toppen av valglistene.

– Jeg synes ikke det er godt nok at så få kvinner topper valglistene, slik denne opptellingen viser. Etter valget i 2015 var 307 av 428 ordførere menn (kilde SSB), så vi har fortsatt en lang vei å gå for reell likestilling i politisk ledelse, sier Wilhelmsen Trøen til EUB.

Tallene kommer parallelt med at det sitter tre kvinner på toppen i Solberg-regjeringen, representert ved statsministeren selv, finansminister Siv Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Tre kvinner følger også Kong Harald, med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Solberg og Toril Marie Øie, landets første kvinnelige høyesterettsjustitiarius.

– Skal vi ivareta et levende og inkluderende lokaldemokrati må vi gjøre lokalpolitikken attraktiv for en større bredde av representanter, selvfølgelig også kvinner. Jeg er en av mange som har jobbet lenge for flere kvinner i politikken, på tvers av partigrensene. På samme måte som vi forventer likestilling i arbeidslivet og samfunnet for øvrig, må vi også forvente det i lokalpolitikken. Men, kvinner må selv også ønske å delta i lokaldemokratiet, i lokalpolitikken og ønske makt, dersom vi skal oppnå kjønnsmessig likestilling i politisk ledelse i kommunene, sier Tone Wilhelmsen Trøen. Eidsvoll Høyre har stilt kvinnelig ordførerkandidat ved tre av de fem siste valgene.

Hege Svendsen

Alder: 40 år.

Bosted: Eidsvoll Verk.

Kommer fra Bergen. Fotballinteressert.

Driver sitt eget selskap innenfor emballasje.

 Jobber også i Eidsvoll kommune som kvalitetskoordinator. 

Driver i tillegg den frivillige organisasjon som heter Bli med! i Eidsvoll. Ordførerkandidat for Eidsvoll Ap.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.