Vikkekoia ligger i nordenden av tjernet Veslevikka på Nordåsen, nordvest for Maura sentrum. Prosjektet er gjennomført av Bjerke jeger- og fiskerforening, i samarbeid med Bjerke Almenning som er grunneier.

FOR ALLMENNHETEN

– Ideen har vært å legge til rette for allmennhetens friluftsliv. Koia står åpen slik at alle som ønsker det kan benytte den til tak over hodet eller å overnatte i. Vi håper mange friluftslivsinteresserte benytter seg av de nye mulighetene som den åpne koia gir. Vi håper også at brukerne tar godt vare på den og utstyret der, sier Bjarne Oppegård, nestleder for Bjerke jeger- og fiskerforening.

I tillegg til selve koia på 16 kvadratmeter er det også reist et uthus med utedo og vedskjul.

Det er også en båt der for allmenn bruk.

LAFTING PÅ DUGNAD

– Prosjektet startet allerede i 2014 med sin første planlegging. Så ble det satt fart på i 2016, etter tillatelser og godkjenninger fra Bjerke Almenning, som grunneier, og Nannestad kommune. Det ble inngått avtale med Ivar Romedal og hans laftelag på Preståsen om selve laftingen. Tomta ble i fjor ryddet for skog og kratt, og steinfundamentringen ble gjort ferdig, forteller Oppegård.

Laftingen ble utført hos Romedal gjennom januar og februar 2018. Laftetømmeret og øvrige materialer og utstyr ble transportert opp med beltegående utstyr første helga i mars.

– De to byggene ble reist og snekret omtrent ferdig på to helger. Øvrige etterarbeider er gjort gjennom dugnader i vår og sommer. Torvtaket er sådd og beisingen ble ferdig i sist uke, sier Oppegård.

STØTTE

Sparebankstiftelsen har bevilget 120.000 kroner til prosjektet.

– Dette har vært helt nødvendig for realiseringen. I tillegg har Thon-stiftelsen bevilget kr 25.000 til båten med utstyr. Stor takk til disse giverne, sier Oppegård.

Alt arbeid har skjedd på dugnad, også laftingen. Han opplyser at det til sammen er brukt mellom 1.100 og 1.200 dugnadstimer.

– Vi takker og bukker til alle involverte, sier Oppegård.

Offisiell åpning ble foretatt lørdag 30. juni med 36 personer til stede.

Allmenningsbestyrer Espen Asakskogen kuttet den røde snora. Det ble også servert pølser, saft, kaker og kaffe.

LES OGSÅ: Med fisking som rekreasjon og fritidsaktivitet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.