Han har akkurat gjennomført sjettetrinn på skolen. Nå starter Sebastian sommerferien med å donere bort hårlokkene sine til en god sak.

– Det blir både rart og greit å gjøre det. Jeg har spart i to og et halvt år nå. Det er viktig for meg å gi håret til noen som trenger det, sier 12-åringen.

EUB ble med på frisørtimen hos Hairport på Råholt. Familien følger spent med etter hvert som håret stadig blir kortere. Sebastian må smile litt for seg selv. Håret har tross alt vært med ham i lang tid og stadig blitt lengre.

– Jeg har ikke bestemt meg for noen spesiell sveis. Det får bare bli kortere, sier Sebastian.

Viktig aksjon

Apollo Hårsenter tar gjerne imot leveringer fra hårdonorer som kan brukes til å lage parykker og hårdeler til de som har behov for hårerstatning. De har et samarbeid med blant andre Hairport-kjeden.

Det er en uvurderlig glede for en som har mistet håret å finne hår som er tilnærmet likt sitt naturlige hår, slik at de kan få en hårdel eller parykk som ser naturlig ut. Derfor ønsker vi oss donorhår av alle mulige farger og fasonger, opplyser Apollo Hårsenter.

Innsamlingsaksjonen er blitt svært populær. Mange, spesielt jenter, velger å levere inn hårlokkene sine i håp om å hjelpe andre. For Sebastian var det naturlig å donere hårmanken for å lage parykker til kreftsyke barn.

– Det har kommet opp underveis, og vi synes det er et kjempefint initiativ av ham, sier mamma Wenche Fredriksen.

I løpet av en liten halvtime var klippen unnagjort for Sebastian. Da han gikk ut av frisørstolen innrømte han at det var litt uvant uten hår over ørene. Frisøren i den lokale salongen sier de har hatt flere innom som har donert bort håret, men at det ikke er like vanlig at gutter gjør det.

Bra initiativ

– Det ble litt lengre enn vanlig, og da begynte vi å snakke om det. Han har fått en del kommentarer fra folk. Det er mange som har likt å tulle med at han er gutt og har hatt så langt hår, sier mammaen.

Da sønnen én dag nevnte at det var på tide å klippe seg tok det ikke lang tid før de hadde fått time hos frisøren. Når Apollo Hårsenter mottar nytt donorhår blir det registrert, sortert og kvalitetskontrollert av en hårspesialist. De oppbevarer det deretter til det er funnet en passende donorkandidat. Nå er sommersveisen tatt for Sebastian og han kan fortsette sommeren med kortere hår – og en god gjerning rikere.

– Dette var gøy, og det tok ikke mer enn en halvtime å klippe seg. Jeg hadde nesten trodd det skulle ta lengre tid, smiler Sebastian Fredriksen Østhagen – én av flere som velger å donere bort håret sitt til en god sak.

LES OGSÅ: – Du er ikke spedalsk selv om du får kreft

Slik går du fram

  • Bestill time hos din lokale frisørsalong.
  • Håret må være nyvasket og tørt før det buntes i små deler med strikker (ikke fletter).
  • Klipp håret 1 – 1,5 cm over strikken.
  • Legg alt håret i samme retning i en liten pose.
  • Send håret i en trygg forpakning til ditt nærmeste Apollo Hårsenter eller levér direkte.
  • Merk sendingen med ditt eget navn og adresse på baksiden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.