Arbeidstilsynet og politiet undersøker nå hva som skjedde da brannkonstabel Robert Odden fra Øvre Romerike brann og redning (ØRBR), døde under en skogbrann på Nes i juli.

EUB har ikke fått tilsendt rapporten ennå, men VG har lest den og gjør et poeng av Odden ikke hadde fått spesifikk opplæring i å slukke skogbrann før han ble sendt ut på sitt første slukking.

GRUNNOPPLÆRING

Varabrannsjef Terje Foss i ØRBR ønsker ikke å kommentere saken før endelig rapport foreligger.

– Arbeidstilsynet og politiet er i en utredningsfase nå og langt fra ferdige med sitt arbeid, så det blir feil av oss å gå ut med det vi tror og vet. Men når konklusjonene foreligger vil vi selvfølgelig være tilgjengelige for pressen, sier han.

På generelt grunnlag sier han at alle i brannvesenet forholder seg til en dimensjoneringsforskrift utstedt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Det er det som er styringsdokumentet i vårt arbeid, påpeker han.

– Hvor mange brannfolk i Øvre Romerike brann og redning har ikke opplæring i skogbrannslukking?

– Grunnopplæringen til en brannkonstabel omhandler ikke spesifikk opplæring i slukking av skogbrann. Slik sett er hele styrken vår tilgjengelig for innsats i skogbrann. Å slukke skogbrann er en av våre generelle oppgaver. I løpet av karrieren gjennomgår brannmannskaper mange kurs, deriblant er det flere som tar skogbrannkurs, påpeker han.

– Hadde Odden den nødvendig grunnopplæringen?

– Ja, det hadde han, sier Foss.

UTEN MASKE

Odden var alene da han ble funnet på bakken, og dagen etter døde han på Ullevål sykehus. Ifølge rapporten kan det ikke bekreftes at han hadde på seg røykmaske da han ble funnet.

Ifølge VG har Arbeidstilsynet bedt brannsjefen om opplysninger knyttet til 15 ulike punkter som går på rutinene ved arbeidsstedet. Det stilles blant annet spørsmål ved bruk av verneutstyr, opplæring, pause og hvile.

Opprinnelig ble det sagt at dødsfallet trolig hadde sammenheng med et akutt helseproblem. Tilsynsleder Tommy Pedersen sier til VG at det er uavklart om dødsfallet har noen sammenheng med arbeidet brannmannen utførte dagen før han døde.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.