Nav i Akershus anmeldte 108 personer for å ha svindlet dem for 22,5 millioner kroner i 2017.

Det er mest svindel med dagpenger. 89 er anmeldt for til sammen 14 millioner kroner. Dette er nesten en million kroner ned fra 2016. 14 er anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger (Aap).

Totalt er 21 personer i Ullensaker og Eidsvoll anmeldt for svindel av 8,6 millioner. Dette er i all hovedsak svindel av dagpenger, men også arbeidsavklaringspenger, foreldrepenger/engangsstønad og sykepenger. For å få dagpenger og aap må mottaker melde til Nav om antall arbeidstimer. 80 av de anmeldte oppga langt færre, eller ingen timer selv om de arbeidet.

– Vi jobber for å hjelpe folk i arbeid. Det er alvorlig når de skjuler at de jobber og samtidig får stønad. Det er svindel av fellesskapets midler og undergraver tilliten til velferdssystemet, sier avdelingsdirektør May Snedsbøl. De fleste sakene er avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre. Opplysninger kontrolleres blant annet med Skatteetaten.

– Kontrollene blir stadig mer målrettet og de som oppgir feil opplysninger løper en stor risiko for å bli tatt, sier Snedsbøl.

Nav har sammen med Kripos avdekket trygdesvindel, og én arbeidsgiver er anmeldt for svindel for 5,9 millioner kroner. Det er avdekket at alle arbeidsforhold i to av virksomhetene var fiktivt opprettet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.