• KJEMPELØFT: - Disse to brannbilene betyr mye for beredskapen på Øvre Romerike, sier brannmester Jim Ringnes på Jessheim brannstasjon.
  • DYKKERE: Mannskapsbilen har alltid med tre røykdykkersett, tankbilen har plass til ti.
  • LANGT: Vannkanonen på taket av den nye tankbilen kan slukke flammer 60 meter unna.
  • AVANSERT: Fra panelet bak i brannbilene kan alle mannskaper styre knapper og brytere.
  • VERKTØY: Sirlig pakker i skuffer og skap ligger alt en brannmann kan trenge av utstyr og verktøy.
  • SLANGER: Holder det ikke med vannkanonen på taket, er det 200 - 300 meter med slanger i bagasjen.
  • LIVREDDER: - Dette varmekameraet leser varmen fra mennesker lenge etter at de flyttet seg. Verdifullt for oss i bilulykker der passasjerer i sjokk har gått fra bilen. Vi ser varmen etter dem i setet og vet da at flere er involvert, sier brannkonstabel Kristoffer Sveen.
  • PENSJONIST: Den nye tankbilen på Jessheim erstatter denne som har tjenestegjort i snart 20 år.

Jessheim brannstasjons splitter nye tankbil med vannkanon på taket erstatter en 20 år gammel tankbil som snart skal ut av huset.

– Et kjempeløft. Nå kan vi komme raskere i gang med slukking, og vi kan styre kanonen fra førerhuset. I vår bransje teller hvert minutt, sier brannmester Jim Ringnes. 

Bilen han nå kan rykke ut med har 12.000 liter vann i tanken. I tillegg til 400 liter skum. 

– Det dekker vi for eksempel nabohus med så de ikke antennes av brannen ved siden av. Og med 1.200 liter vann ut av kanonen i minuttet i opp til 60 meter fra bilen, er vi godt rustet til å slå ned det meste før annet mannskap er på plass.

ALT ER LIKT

I tillegg har Nes fått en mannskapsbil med plass til fem. Bilene styrker beredskapen på Øvre Romerike betraktelig, også fordi de kan opereres av samtlige brannfolk i staben.

FARLIG ROM: Kjøkkenet er ei brannfelle

– Bilene er i utgangspunktet helt likt bygd og alt fellesutstyr er likt. På utrykninger kan vi alle betjene  bilene uavhengig av i hvilken vi kom dit i. Vi slipper med andre ord å spørre en kollega om hjelp, sier brannkonstabel Kristoffer Sveen på Jessheim. 

AVANSERT VERKTØYKASSE

Alt brannfolkene gjør når alarmen går, er å hoppe i klærne og sette seg i bilen. Alt utstyr er på plass i bilen, for eksempel står surstofflaskene til tre røykdykkere setet til enhver tid. Dykkerne tar dem på mens bilen kjører. I tillegg har den med alt fra brekkjern til en skjærslukker hvis vannstråle skjærer seg gjennom alt.

– Den bruker vi på ekstremt varme bygningsbranner. Vi setter munnstykket mot veggen og så skjærer vannstrålen seg gjennom betong, metall eller hva det måtte være. Dermed senker vi temperaturen der inne før vi går inn med vanlig utstyr, forklarer han. 

Kort sagt er hver brannbil i Norge en stor og avansert verktøykasse spesialtilpasset hvert enkelt branndistrikt, alt etter behov. Men der tankbilen på Jessheim er en ren slukkebil, er mannskapsbilen en redningsbil  som rykker ut på et utall ulike oppdrag, som for eksempel bilulykker.

– Når vi rykker er vi allerede på overtid i forhold til de som er i en ulykke eller brann. Vi har ingen tid å kaste bort på unødvendigheter. Hver mann på bilen har alltid visst eksakt hva han skal gjøre, men det er klart at moderne utstyr som på disse bilene er med på å gjøre jobben vår enklere. Vi skal først og fremst redde liv, deretter verdier. Med denne verktøykassa kan vi løfte busser, skjære over hindringer, klippe opp biler, sende inn røykdykkere, redde folk som har gått gjennom isen og gjøre en innsats på mange områder, påpeker Sveen.

MILLIONINVESTERING

Jim Ringnes påpeker at tankbilen og mannskapsbilen koster henholdsvis 4 og 4,5 millioner kroner.

– Selvsagt skulle jeg ønske at vi hadde både flere mannskaper og nyere biler, men disse to bilene er en svært god investering og vi er glade for å ha fått dem. I løpet av et par år får vi ytterligere to, en her og en i Eidsvoll. Det er nødvendig for å kunne utføre samfunnsoppdraget vårt, påpeker han.

– Hva savner du mest her på Jessheim?

– Vi må etter hvert ha en stigebil til høydeberedskap med tanke på alle blokkene som er bygd og stadig bygges her og regionen for øvrig, sier han. 

– Hvor lenge varer en brannbil?

– Ca ti år. Da er de utdatert og bør fases ut. Bilene og utstyret blir hele tiden forbedret, for de som lager dem tenker flere år fremover. De bygger ikke brannbiler på erfaringer fra i går, påpeker han.

DETTE ER UTRUSTNINGEBN PÅ TANKBILEN

Tankbil med 12000 liter vann og 400 liter skum.

De analoge instrumentene for nivå er byttet ut med LCD-skjermer hvor informasjon vises med tydelig grafikk med farger.

Videre digital betjening på pumpen, digital joy-stick for kanon og panel for betjening av brannteknisk utrusting i førerhuset.

Lysmast: Pneumatisk lysmast med 4 x 24V led lyskastere

Hygienevegg med uttrekk, Rosenbauer Otter bærbar pumpe, trafikkledelys.

Skaprom for skittent utstyr og klær.

DETTE ER UTRUSTNINGEN PÅ MANNSKAPSBILEN

Brannpumpe med en nominell ytelse på 3500 l/min ved 10 bar og 400 l/min ved 40 bar.

Rosenbauer Fix-mix skumblandesystem.

Cobra skjærslukker.

Oversiktlige LCD skjermer hvor informasjon vises med tydelig grafikk med farger.

Chassis: Scania P450 4x2, 450hk.

Vanntank: Polyetylen 3000 liter. 

Skumtank: Polyetylen 2 x 100 liter.

Utvendig nivåmåler i LED teknologi.

Slangetrommel: 1 stk. for høytrykk med mulighet for påkopling av slokkespyd med 60 meter 19 med mer gummislange.

Lysmast: Pneumatisk 4x24LED/24V med elektrisk tilt and turn unit, 360 grader.

Slokkeanlegg: Cobra skjærslukker med hydraulisk drevet høytrykkspumpe. 

Redningsverktøy: Holmatro bensindrevet på uttrekk.

Hygienevegg så brannfolkene kan vaske av seg skitt, blod, kjemikalier og andre væsker. 

Røykvifter: Rosenbauer Fanergy og Blow-Hard med batteri. 

Lensepumpe: Rosenbauer Nautilus. 

Vinsj.

 


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.