Hvert år reiser Lions-klubbene på Øvre Romerike til Vilnius. De har med seg varer, og besøker barna på barnehjemmet de har vært med å sponse i 20 år.

Etter at Litauen ble selvstendig, og fridd fra kommunismen, var det mye sosial skjevhet og fattigdom i landet, og mange gatebarn.

Gitter foran vinduene

De åtte Lions-klubbene på Øvre Romerike ville på slutten av nittitallet gjerne gå inn i et internasjonalt hjelpeprosjekt, og fikk da tips om et barnehjem en stiftelse hadde opprettet i Vilnius.

– Det lå i 4. etasje på et nedlagt kvinnefengsel. Barna sov seks stykker på hvert rom, og hadde gitter foran vinduene og det hele, forklarer Einar Kjøren, prosjektleder for Vilnius-prosjektet til Lions.

Kjøren har vært med på prosjektet siden oppstarten, og i løpet av de 20 årene, har det blitt 40 turer til Vilnius.

– Det å få lov til å bruke pensjonisttiden på dette, er helt topp, sier Kjøren.

LES OGSÅ: Einar Kjøren har vært over hele verden for å hjelpe folk i nød.

Stor tillit

I begynnelsen av mai gikk tur nummer 40 til Vilnius. Om lag 25 mennesker reiste ned, med mellom 40 og 60 kubikkmeter med varer som har blitt donert til prosjektet.

– Det vi kjører over, betaler vi aldri noe for, forteller Kjøren.

Kjøren er svært opptatt av å løfte fram alle som har hjulpet Lions på veien, gjennom de 20 årene de har holdt på i Vilnius.

– Vi nyter utrolig stor tillit fra enkeltpersoner, organisasjoner og næringslivet, sier Kjøren, og ramser opp altfor mange aktører til å nevne i en kort artikkel. Blant annet trekker han fram Råholt ungdomsskole og Gladbakk eldresenter som hvert år samler inn penger.

Engasjert i barna

Einar Kjøren har hjulpet barnehjemmet i Vilnius i 20 år, og Lions avgjorde i fjor at de skulle holde på i minst fem år til.

– Du blir veldig engasjert når du treffer igjen de unge, gang etter gang etter gang. Og du vet at hvis vi slutter så er det ikke noen tvil om at den materielle standarden for ungene blir mye dårligere, forklarer Kjøren.

Fakta

  • Lions Clubs International (The International Association of Lions Clubs) er en verdensomspennende organisasjon med 45 000 klubber og 1,35 millioner medlemmer i over 200 land og geografiske områder verden over.
  • Dette gjør klubben til den største humanitære serviceorganisasjonen i verden.
  • Lions Norge ble etablert i 1949. Den første Lions-klubben som ble etablert i Norge var Lions Club Oslo. I dag har den norske organisasjonen over 12.000 medlemmer fordelt på 475 klubber. Det er Lions-klubber i nesten alle kommuner i landet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.