Natt til pinseaften i 1999 ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune. En av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker er fremdeles en gåte. 19 år etter trippeldrapet er det fortsatt uavklart hvem som faktisk drepte de tre personene, selv om fire er dømt for medvirkning til drap.

Nå lanseres en dokumentarserie i seks episoder kalt «Gåten Orderud» som skal vises på NRK. Her vil seerne bli presentert for personer som var en del av hendelsene den gang, nytt materiale og funn fra det gravende journalistiske arbeidet med serien.

Mye kunnskap om saken

I denne true crime-serien møter seerne Øystein Milli fra Eidsvoll, som til daglig er nyhetssjef i VG, og nå har jobbet med prosjektet for produksjonsselskapet Monster i over to år.

– Det har vært ekstremt interessant, spennende og ikke minst krevende. Det er en enormt omfattende sak med tre ofre, fire dømte, et vanvittig stort materiale og mange ubesvarte spørsmål, sier Milli til EUB.

Han dekket Orderud-saken for Romerikes Blad og senere VG.

– Jeg gikk mange runder med meg selv før jeg takket ja til dette. På mange måter følte jeg meg veldig ferdig med saken, etter å ha dekt to rettsrunder som journalist. Samtidig hadde jeg en indre uro og trang for å finne ut mer siden så mye fortsatt er uklart.

LES OGSÅ: Katja møtte de glemte fangene

Unik innsikt

Ved siden av å ta for seg Orderud-saken kronologisk fram til i dag vil serien følge Millis nåtidige jakt på sannheten i «Gåten Orderud». Serieskaperne ønsker både å spre kunnskap og kaste nytt lys over saken snart 20 år etter.

– Ambisjonen er å gi publikum en unik innsikt i denne saken, sier Milli.

Han har jobbet med de fleste store kriminalsaker, blant annet Nokas-ranet, «Lommemannen», 22. juli-saken og Jensen-saken Siden 2012 har han i tillegg til å være nyhetssjef i VG jobbet som krimekspert på VGTV.

– Det var vært utrolig mange lange, travle og krevende dager. i arbeidet med «Gåten Orderud». Da er det ekstremt godt å komme seg ut på en løpetur på Hasleråsen eller skitur på Finstad for å klarne hodet og tankene. Og det har blitt en del av dem, sier Øystein Milli.

Nå jobbes det på spreng med å ferdigstille prosjektet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.