Når byggeprosjekter settes i gang, krever Ullensaker kommune i likhet med andre kommuner inn en rekke gebyrer. Men en ørliten kommafeil i programvaren som Ullensaker kommune benytter for å beregne gebyrene har ført til at kommunen har sendt ut for store regninger helt siden 2008. Totalt dreier det seg om vel 30 millioner kroner.

BLE TIPSET

Ullensaker kommune oppdaget feilen nærmest ved en tilfeldighet, etter at de hadde fått spørsmål om gebyret av en utbygger. Rådmannen og administrasjonen i kommunen bestemte seg for å undersøke omstendighetene. Det viste seg snart at det var en feil i beregningsgrunnlaget som utløste de gale fakturaene.

– Vi har gjort en feil, og det beklager vi. Vårt råd til politikerne er å rydde opp i dette, sier konstituert rådmann Erlend Eggum i Ullensaker kommune.

Formannskapet i Ullensaker diskuterte saken tirsdag, og der var politikerne enstemmige i at kommunen bør rydde opp og betale tilbake pengene. Kommunestyret tar den endelige avgjørelsen tirsdag.

1.0 I STEDET FOR 0.6

Det er særlig de såkalte påkoblingsgebyrene som er blitt fakturert feil fra kommunen. Utregningen skjer automatisk i et dataprogram. Erlend Eggum forklarer at kommunen ikke oppdaterte systemet etter en endring i 2008.

– Det er årsaken til at feilen oppstår i 2008. Politikerne i Ullensaker kommune vedtok en endring i gebyrregulativet, men ved en hendig feil ble ikke dataprogrammene vi bruker til utregningene oppdatert. Vi måtte langt ned i detaljene for å finne feilen, ett sted i programmet står det 1,0 i stedet for 0,6, sier Erlend Eggum.

– Det er sånt som kan skje, men er ikke mindre beklagelig av den grunn. Mitt råd er at vi tar kontakt med alle som er berørt av dette, og betaler tilbake pengene, sier han.

HAR OVERSIKT

Kommunen har oversikt over samtlige som er blitt krevd for mye penger, men det blir en relativt ressurskrevende jobb å rydde opp.

– Vi har alle i vår database, men jobben med å finne navn og adresse til alle må vi starte på nå, sier Eggum.

– Det er nok en jobb vi må beregne litt tid på å få gjort ferdig, sier han.

HAR PENGER

De 30 millioner kronene er en del av det såkalte «selvkostområdet». Pengene som kreves inn går til en helt egen konto og har et helt eget regnskap. Ullensaker kommune har nok penger på denne kontoen til å håndtere tilbakebetalingen. Kommunens ordinære driftsbudsjett blir dermed ikke berørt av feilen.

LES OGSÅ: Se bilder av det planlagte svømmeanlegget


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.