Vanningsanlegget på Mattisholtet stammer fra utbyggelsen av feltet på midten av 1970-tallet. Hele Mattisholtet ligger på en diger sandhaug, så beboerne bestemte seg for å samarbeide med bonden Gunnar Yggeseth om å lage et vanningsanlegg.

– Det var et forholdsvis ambisiøst prosjekt, sier Glenn Inngjerdingen, som nå er i vanningskomiteen til Mattisholtet.

Dugnad

Det omfattende røropplegget som går fra Andelva til Mattisholtet, har blitt gjort på dugnad. 40 år senere, fungerer annlegget like godt.

– Det har ikke vært noen lekkasjer i bakken, men vi har sporadisk bytta ut koblinger over bakken, sier Inngjerdingen.

I sin tid kostet det omlag 300 kroner i året å være tilkoblet, men nå er det gratis.

– Det koster ingenting å koble seg på, men du må være en av de 89 husstandene på Mattisholtet, forklarer Inngjerdingen.

urensa

Vannet fra Andelva blir ikke rensa, og kan tidvis inneholde rusk og rask. Folk vasker bilen sin i vannet, men det anbefales å sette på et humusfilter på den enkelte kran.

Men så kan beboerne på Mattisholtet bruke akkurat så mye vann de vil, så lenge de bruker vannet fra Andelva.

– Det er fælt å bruke rensa vann til å vanne plenen, mener Raymond Hansen, som også er i vanningskomiteen.

Fortsatt Vanningsforbud

Selv om det kom noen dyrebare dråper natt til mandag, opprettholdes vanningsforbudet.

– Det har regnet 15mm, men det er ikke tilstrekkelig for grunnen til å restitueres. Vi sier at man bør ha minst 30 mm nedbør for at det ikke bare skal bli overflatevann. Vi opphever ikke forbudet ennå, bare fordi vi har hatt et lite regnskyll, sier virksomhetsleder for kommunalteknikk i Eidsvoll kommune, Thomas Meisfjord.

Eidsvoll kommune har ifølge dem selv bedre vannkapasitet enn de omkringliggende kommunene. Problemet er bare at anlegget i Eidsvoll ikke er dimensjonert for hagevanning.

Derfor hender det at noen mister vannet, men bare hvis noen bruker for mye.

– Når det blir et veldig høyt forbruk, så kan noen av innbyggerne miste vann, sier Meisfjord.

– Vi oppfordrer til at innbyggerne forholder seg til vanningsforbudet. Det vi gjør er for å sikre at alle innbyggere får vann. Det er ikke noe vi har lyst til, men værsituasjonen er som den er, sier Meisfjord.

Fakta

  • Vanningsforbudet opprettholdes på ubestemt tid.
  • Vanning tillates kun fra kanne og det er i den anledning viktig at hageslangen kobles fra krana, altså at du skal tappe rett fra krana og ikke via slangen.
  • Vanningsforbudet skyldes ikke at kommunen har for lite vann i sine reservoarer. Bakgrunnen for vanningsforbudet er kapasiteten ved produksjonsanlegget og teknisk infrastruktur.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.